Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume în condițiile în care deține active de peste 1.150 miliarde de dolari, a raportat pierderi de 449 miliarde de coroane norvegiene (43,47 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2022, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, acest lucru a fost posibil după ce războiul din Ucraina, majorarea dobânzilor și inflația ridicată au afectat piețele financiare mondiale.
Specialiștii arată că este al treilea trimestru consecutiv în care sunt înregistrate pierderi. Ultima dată când Fondul suveran de investiții al Norvegiei a raportat trei trimestre de pierderi a fost în timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009, informează Agerpres.
Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei și deține acțiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acțiunile listate la nivel mondial.
În perioada iulie-septembrie 2022, randamentul general al investițiilor fondului a fost unul negativ de 4,4%.
Investițiile în acțiuni, portofoliul de investiții în instrumente cu venit fix și investițiile în imobiliare au avut un randament negativ, a anunțat directorul general adjunct de la Norges Bank Investment Management, Trond Grande.
Acesta a declarat: „Trimestrul trei din 2022 a fost caracterizat de majorarea dobânzilor, inflația ridicată și războiul din Europa. Aceste evoluții au afectat și piețele".
Sursa citată menționează că, în total, la finalul lunii septembrie, 68,3% din activele fondului erau investite în acțiuni, 28,5% în instrumente cu venit fix, 3,1% în imobiliare și 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.
Fondul suveran de investiții al Norvegiei a raportat pierderi de 1.680 miliarde de coroane norvegiene (174 miliarde de dolari) în primul semestru din 2022.
Înființat în 1996, Fondul investește veniturile generate de Norvegia din producția de petrol și gaze în obligațiuni, acțiuni, proprietăți imobiliare și proiecte de energie regenerabilă.
La finele lui 2021, Fondul era acționar la nouă societăți listate la Bursa de la București, precum OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), MedLife (M) și Transport Trade Services (TTS). Valoarea totală a investițiilor ajungea atunci la 432 de milioane de lei.