România va avea produs paneuropean de pensii personale

România va avea produs paneuropean de pensii personale
scris 28 oct 2022

Guvernul a aprobat, prin lege, instituirea în România a unui produs paneuropean de pensii personale.

"Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleași condiții și cu aceleași costuri de reglementare ca în toate statele membre", arată Executivul.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Geoană, despre \'\'paradoxul românesc\'\': Avem un PIB mai mare de 4 ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic. Nu este de mirare că tinerii continuă să emigreze CITEȘTE ȘI Geoană, despre ''paradoxul românesc'': Avem un PIB mai mare de 4 ori decât în 1989, dar asistăm la un cataclism demografic. Nu este de mirare că tinerii continuă să emigreze

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuția și supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetățenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE și care doresc un produs personal de pensie ușor de înțeles, cu aceleași condiții de funcționare în toate statele membre și cu costuri reglementate.

Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont național din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuțiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplinește, potrivit legii, atribuții de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigație și control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României și asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum și asupra produselor paneuropene de pensii personale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
pensii