Activele de la Pilonul II de pensii au crescut cu aproape 20% în 2018

Activele de la Pilonul II de pensii au crescut cu aproape 20% în 2018
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2019

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de 47,6 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, în creștere cu 19,7% față de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Comparativ cu nivelul activelor din luna anterioară, de 48,18 miliarde de lei, în decembrie 2018 s-a constatat o scădere de 1,2%, relatează Agerpres.

Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, respectiv 63,77%. Pe locul doi de află acțiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.

Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int CITEȘTE ȘI Economiștii șefi ai celor mai mari bănci avertizează statul că după noile taxe vor fi cumpărate mai puține titluri de stat și va putea ajunge să se împrumute cu costuri de peste 6% pe scadențe medii-lungi, cu riscul necesității unui acord de finanțare int
Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat că administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor și să vină cu cel puțin jumătate din această sumă până la finele lunii iunie, potrivit rdonanței de urgență nr. 114. Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%.

Potrivit ordonanței, contributorii la Pilonul II de pensii vor putea cere ca statul să nu le mai facă viramentele lunare către pensia administrată privat, rămânând astfel doar la Pilonul I (pensia de stat), însă numai după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani. Activul acumulat până în prezent la Pilonul II nu va putea fi retras sau mutat în Pilonul I, astfel că un contributor la Pilonul II care va opta anul următor să rămână doar în Pilonul I va rămâne și în Pilonul II cu ce a acumulat până acum, urmând să primească bani și din această sursă la momentul pensionării. Activele acumulate până în prezent în Pilonul II vor rămâne acolo.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
privat
pilonul ii
active
creste
2018
fonduri
administratori