Indicatorul Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, se menține la 1,78%, valoare înregistrată și marți.
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Robor la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a crescut la 1,92%, după ce marți era cotat la 1,91%.
CITEȘTE ȘI România a ieșit din nou pe piețele internaționale cu eurobonduri. Finanțele au împrumutat azi un miliard de euro pe 10 ani, la cel mai mic randament și spread obținut vreodatăBanca Națională a României a împrumutat băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operațiune de piață monetară de tip repo cu scadența la 7 zile, mișcare ce este așteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%. Este prima operațiune de tip repo derulată de BNR după sfârșitul lunii august 2015, când băncile împrumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator determină, în timp, un avans al ratelor la credite în lei.
Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat.
Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.