Guvernul vrea 200 de milioane de euro și de pe piața românească, după ce a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe

Guvernul vrea 200 de milioane de euro și de pe piața românească, după ce a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe
scris 7 feb 2018

Guvernul se pregătește să împrumute 200 de milioane de euro și de pe piața românească, la scurt timp după ce a atras 2 miliarde de euro prin două emisiuni de eurobonduri la prima ieșire pe piețele externe din acest an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vânzarea internă de obligațiuni în euro nu este ceva neobișnuit, iar în trecut a fost legată cu reducerea de către BNR a rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor comerciale. Astfel, BNR le dădea băncilor înapoi din banii pe care acestea îi aveau constituiți ca rezerve, iar băncile foloseau fondurile pentru a credita statul.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, statul, prin Ministerul Finanțelor, s-a împrumutat în euro pe piața românească de două ori, cu 240 de milioane de euro în luna martie și cu 100 de milioane de euro în iunie.

"Probabil vor avea cerere pe euro. Nu m-ar mira ca această ieșire să fie acompaniată și de o reducere a rezervelor minime de către BNR, cum a fost în trecut. Pe lei, în ultima perioadă, nu prea a fost cerere. De exemplu, la ultima licitație cererea abia a acoperit ușor oferta Finanțelor. În lunile trecute nu au reușit să strîngă cerere nici cât doreau să vândă. Cumpărătorii se așteaptă la creșteri de rată de dobândă, astfel că nu vor să cumpere instrumente cu venit fix, cum sunt titlurile de stat. Nu este exclus ca acum să împrumute în euro mai mult dacă există cerere. La BNR, decizia este pe 7, dar cu data de aplicare de 24 februarie. Ar putea avea un impact, în sensul că cine dorește să cumpere ar împrumuta bani, după care ar aștepta să vină de la rezervă, asta în cazul în care BNR va reduce”, a declarat pentru Profit.ro economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.

BCE se pregătește să facă public un plan de lansare a unor obligațiuni comune ale statelor din zona euro CITEȘTE ȘI BCE se pregătește să facă public un plan de lansare a unor obligațiuni comune ale statelor din zona euro

Pentru luna februarie, planul de împrumut al Finanțelor, prevede, pe lângă licitația de 200 de milioane de euro de pe 14 februarie, mai multe emisiuni prin care statul a anunțat că vrea să împrumute 3,1 miliarde de lei la licitațiile principale, la care s-ar putea adăuga 390 de milioane de lei la cele secundare.

România a împrumutat la începutul lunii februarie 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale prin intermediul a două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani. Interesul investitorilor a fost semnificativ, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro, în contextul în care România plătește dobânzi ridicate comparativ cu alte state cu ratinguri similare din Europa Centrală și de Est.

Guvernul intenționa să atragă prin aceste două emisiuni, prima ieșire pe piețele externe din acest an, între 1 și 2 miliarde de euro. Astfel, România a vândut eurobonduri pe 12  ani de 750 de milioane de euro, iar cele pe 20 de ani au însumat 1,25 miliarde euro, împrumutând suma maximă țintită.

Potrivit planului de împrumuturi anunțat de Ministerul Finanțelor, România intenționează să împrumute aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă în acest an, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017.

BNR decide să iasă cu o poziție împotriva monedelor virtuale, precum bitcoin: Sunt active speculative, extrem de volatile și riscante, descurajăm orice fel de implicare! CITEȘTE ȘI BNR decide să iasă cu o poziție împotriva monedelor virtuale, precum bitcoin: Sunt active speculative, extrem de volatile și riscante, descurajăm orice fel de implicare!

Cea mai recentă ieșire pe piețele internăționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.

Anul trecut, România a atras 2,75 miliarde de euro pe piețele internaționale, sub totalul de 3 miliarde de euro prevăzut la începutul anului trecut în planul de împrumuturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
ministerul finantelor
obligatiuni
eurobonduri