Prețul aurului a scăzut cu peste 1%, la cel mai redus nivel din ultima lună, investitorii reacționând la semnalele Rezervei Federale privind înăsprirea politicii monetare, care ar putea ține sub control creșterea prețurilor de consum, transmite Reuters.
Cotația spot a aurului a scăzut cu 0,9%, la 1.766,98 dolari uncia, după ce în timpul tranzacțiilor a atins cel mai redus nivel din 3 noiembrie, scrie News.ro.
Contractele futures pentru aur au coborât cu 1%, la 1.767 dolari uncia.
”Schimbarea politicii Fed și sugestia că temerile legate de inflație se vor diminua au redus interesul pentru aur”, a declarat Jim Wyckoff, analist senior la Kitco Metals, arătând spre o scădere a prețurilor țițeiului, care ar putea sugera și scăderea presiunilor inflaționiste.
Aurul pare să țină seama de așteptările mai mari conform cărora devansarea majorării dobânzilor, tradusă în costuri de oportunitate mai mari ale deținerii aurului fără randament, ar reduce inflația viitoare, aplatizând curba randamentelor.
În timp ce câștigurile de pe piețele bursiere pot sugera o creștere a apetitului pentru risc, volatilitatea suplimentară a acțiunilor, în special pe fondul incertitudinii persistente cu privire la varianta coronavirusului, omicron, ar putea reduce prețurile aurului, a adăugat Wyckoff.
Deși Wall Street și-a revenit, impulsionată de acțiunile companiilor financiare, numărul tot mai mare de cazuri ale variantei omicron la nivel global continuă să provoace volatilitate pe piețe.
Perspectiva unei reduceri mai rapide a achizițiilor de obligațiuni efectuate de Rezerva Federală ar putea limita atractivitatea aurului și ar putea mări randamentele dolarului american și ale titlurilor de Trezorerie, a declarat Michael Hewson, analist șef pentru piețe la CMC Markets UK.
CITEȘTE ȘI Fondul de pensii VITAL al Aegon a cumpărat 5,62% din acțiunile producătorului de componente auto CompaSecretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat la conferința Reuters Next că este datoria Fed să se asigure că actualul ciclu de inflație ridicată nu evoluează ”într-o spirală salariu-preț” dăunătoare și de lungă durată, ca în anii 1970.
Prețul spot al argintului a crescut cu 0,3% la 22,38 dolari pe uncie, cel al platinei a urcat cu 0,5%, la 937,85 dolari, iar cel al paladiului a avansat cu 1,5% la 1.773,52 dolari.