Tabloul Charles Darwin at the Age of 75 (Charles Darwin la 75 de ani) de Adrian Ghenie a fost adjudecat, într-o licitație a casei Christie’s Hong Kong, organizată la 1 decembrie, pentru prețul final de 57,85 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6,5 milioane euro.
De ce este important: Ghenie deține recordul de vânzare pentru o lucrare a unui pictor român. În 2016, tabloul Nickelodeon, care fusese expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane lire sterline, adică echivalentul a 9 milioane de dolari SUA, la data respectivă.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Investitorii în artă de piața asiatică s-au dovedit anul acesta extrem de interesați de lucrările lui Ghenie, având în vedere că recent, în octombrie, o lucrare din aceeași serie, The Death of Charles Darwin (Moartea lui Charles Darwin), datată 2013, a fost adjudecată, la Sotheby’s Hong Kong, pentru 6 milioane euro.
În iunie, tot la Hong Kong, lucrarea The Collector I a fost vândută cu circa 7 milioane de euro, devenind a doua cea mai bine vândută operă a românului.
În aprilie, două tablouri de Adrian Ghenie au fost vândute pe piața asiatică, la Hong Kong, cu peste 6 milioane de euro.
Și anul trecut, lucrarea Lidless Eye, datată 2016-2018, a fost vândută la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby's, pentru 6 milioane de euro.

Tabloul vândut acum (Charles Darwin at the Age of 75) datează din 2014, când a fost și expus la galeria Pace din Londra, prefigurând participarea din 2015 a artistului român la bienala de la Veneția, unde a reprezentat România cu expoziția Darwin’s Room.
Adrian Ghenie, Charles Darwin at the Age of 75, sursa transmisie live Christie’s
Artistul român l-a reprezentat pe evoluționistul britanic în diferite momente ale vieții sale, inclusiv în "Charles Darwin as a Young Man" (2013), "Charles Darwin at the Age of 40" (2014). De asemenea, Ghenie s-a și autoreprezentat, în 2011, într-un ”autoportret”, drept Charles Darwin.

În cadrul licitației, prețul de adjudecare a fost de 48 milioane de dolari HK (5,5 milioane euro), iar diferența până la 57,8 milioane HK o reprezintă comisionul casei de licitații, taxe și dreptul de revânzare (suită) care îi revine artistului.

Cercetând teoria evoluției a lui Darwin prin selecția naturală ca declanșator al unei schimbări de paradigmă în istorie, Ghenie este în special interesat de moștenirea lui Darwin.
Într-un interviu cu istoricul de artă și curatorul Magda Radu, Ghenie descria: „Marx a venit de la Darwin. Mișcarea Eugenetică engleză a venit de la Darwin, iar mișcarea Eugenetică a condus la darwinismul științific și de aici la nazism. Ideea că există o lume materială și nimic altceva și că lucrurile sunt produsul evoluției, a fost esențială pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Și pentru naziști, supraviețuirea celui mai potrivit, a rasei supreme - acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia lor. Și eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă și antisemită".