Un sigiliu imperial chinezesc, vândut la licitație cu prețul record de 21 de milioane de euro

Un sigiliu imperial chinezesc, vândut la licitație cu prețul record de 21 de milioane de euro
scris 15 dec 2016

Un sigiliu imperial chinezesc ce datează din secolul al XVIII-lea a fost vândut cu prețul record de 21 de milioane de euro, depășind de peste 20 de ori estimările specialiștilor, la o licitație organizată la Paris, informează BBC.

Licitația, organizată miercuri în capitala Franței, a fost câștigată de un colecționat chinez care a preferat să nu își dezvăluie identitatea, au precizat reprezentanții organizatorilor - casa Drouot., scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Sigiliul are dimensiunea unei palme umane și a fost realizat din steatită - un tip de rocă - roșie și albă.

A fost unul dintre cele câteva sute de sigilii oficiale ce au aparținut împăratului Qianlong (25 septembrie 1711 – 7 februarie 1799), unul dintre împărații cu cele mai lungi domnii din China.

Precedentul record mondial pentru un sigiliu imperial chinezesc vândut la licitație a fost stabilit în 2011, când un astfel de obiect a fost tranzacționat cu prețul de 14 milioane de euro.

Sigiliul vândut miercuri de casa Drouot a fost cumpărat de un tânăr medic din armata franceză care a vizitat China la sfârșitul secolului al XIX-lea și a rămas în posesia familiei sale până la această licitație.

Lucrări de Corneliu Baba, Horia Bernea și Paul Gherasim vor fi vândute online, pe 19 decembrie, la Artmark CITEȘTE ȘI Lucrări de Corneliu Baba, Horia Bernea și Paul Gherasim vor fi vândute online, pe 19 decembrie, la Artmark

Specialiștii se așteptau ca acest sigiliu să fie vândut la un preț cuprins între 800.000 de euro și 1 milion de euro.

Împăratul Qianlong, un avid colecționar de artă care a condus China aproape tot secolul al XVIII-lea, era el însuși un artist și folosea astfel de sigilii spectaculoase pentru a a-și semna documentele și a comandat mai mult astfel de obiecte grație măiestriei cu care acestea erau realizate.

Sigiliul vândut miercuri conține în structura sa nouă dragoni, care semnifică masculinitatea și autoritatea imperială.

Reprezentanții casei Drouot afirmă că peste 1.800 de sigilii Qianlong au fost realizate în secolul al XVIII-lea, însă aproximativ 700 dintre ele au dispărut. Aproximativ 1.000 sunt păstrate în Muzeul Palatului din Orașul Interzis din Beijing.

viewscnt
Afla mai multe despre
sigiliu imperial chinezesc
casa drouot