Românii preferă țigările de contrabandă din Ucraina și Republica Moldova

scris 9 mar 2016

Diferența dintre prețul unui pachet de țigarete din România și cel din statele vecine, în special Ucraina și Republica Moldova, de peste 12 lei face ca piața neagră a țigaretelor să înflorească, în special la granițele de Nord Est.

Astfel, diferența dintre accizarea din România și impozitarea din statele non-membre UE face ca, în timp ce la București un pachet de țigări costă 15 lei, la Kiev acesta să fie de 2,8 lei. Nici comparativ cu vecinii noștri de la Sud, bulgarii, și ei membri UE, nu stăm bine. În Bulgaria, care, spre deosebire de guvernul român, a amânat calendarul de majorare al accizelor, un pachet de țigări costă cu 33% mai puțin decât în România: 10-11 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Așa se face că, potrivit ultimului raport al companiei de cercetare Novel Research, piața neagră a țigaretelor a continuat să crească la 17,8%, în ianuarie 2016, față de 17,5% în noiembrie 2015.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Deloc surprinzător, principalele surse de alimentare cu țigărete ilegale sunt Ucraina, cu o pondere de 22,5% pe piața ilegală, și Republica Moldova, cu o pondere de 15,8%.

„Și în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere față de noiembrie 2015, cu peste 10 p.p. Regiunile nord-vest și vest dețin, de asemenea, cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%). Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continuă să crească în ritm accelerat, cu 5,5 p.p., până la 22,5%. Așa numitele „cheap whites”, deși se află în scădere (minus 2,5 p.p. față de noiembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (56%) din totalul pieței negre. Produsele provenite din Moldova și Serbia se mențin la nivel relativ constant (15,8%, respectiv 1,2%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Românii preferă țigările de contrabandă din Ucraina și Republica Moldova

Reprezentanții companiilor se plâng că în multe sate și comune din Suceava și Botoșani ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%. “Semnalele companiilor producătoare în legătură cu întârzierea transpunerii Directivei tutunului și efectele acesteia asupra impulsionării comerțului ilegal au fost total ignorate de către autorități. După aproape doi ani de la publicarea Directivei în Jurnalul Oficial al UE, Guvernul a aprobat recent un text care prevede că legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă deja potrivit prevederilor Proiectului. Până atunci însă, au rămas mai puțin de trei luni, timp în care Parlamentul ar trebui să adopte legea, iar noi să comandăm furnizorilor globali alte ambalaje și să investim în modificarea liniilor de producție fără nici o garanție asupra formei finale a legii și a normelor ei de aplicare. Propunerea de a include în proiect o perioadă de tranziție pentru producție nu a fost luată în considerare de Executiv, care a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog și transparență decizională, bazându-se doar pe părerile așa-zișilor experți”, susține Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

Deși recunosc că autoritățile au depus eforturi pentru combaterea fenomenului de contrabandă, oficialii industriei tutunului remarcă majorarea comerțului ilegal cu 0,3 puncte procentuale în luna ianuarie. ”Faptul că a crescut abrupt ponderea produselor traficate ilegal din Ucraina, o țară aflată în conflict deschis, arată implicațiile comerțului ilegal cu țigarete, o activitate derulată de structuri criminale bine organizate”, afirmă Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania remarcă la rândul său că, în prezent, „comerțul ilicit cu țigarete continuă să se îndepărteze din ce în ce mai mult de nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană”.

Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor, a precizat că “în primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăți țigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova (de ex. 230.000 țigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 țigarete la BV Albita etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafic
contrabanda
tigarete
accize
piața neagra
ilegală