Osteria Francescana din orașul italian Modena a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume, potrivit listei anuale World’s 50 Best Restaurants, prezentată în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, la New York, informează Reuters.
Acest restaurant italian - ocupantul locului secund în topul de anul trecut -, a depășit câștigătorul din 2015, restaurantul El Celler de Can Roca din Girona (Spania), care s-a clasat în acest an pe poziția a doua, scrie News.ro.
Restaurantul Osteria Francescana este condus de maestrul bucătar Massimo Bottura.
Lista celor mai bune 50 de restaurante din lume este alcătuită în fiecare an de editorii revistei Restaurant, începând din 2002, și se bazează pe experiențele personale trăite în astfel de spații gastronomice de 972 maeștri bucătari, patroni de restaurante, bloggeri culinari și experți în gastronomie.
Lista Best 50 a căpătat o importanță tot mai mare în ultimii ani în rândul chef-ilor din lumea întreagă și a ajuns să rivalizeze cu celebrul ghid Michelin, care atribuie stele fiecărui restaurant.
Michelin a acordat trei stele - cea mai înaltă distincție posibilă - atât restaurantului Osteria Francescana, cât și restaurantului El Celler de Can Roca.
Eleven Madison Park din New York, un alt restaurant notat cu 3 stele Michelin, s-a clasat pe locul al treilea în 2016, urcând două poziții față de clasamentul de anul trecut.
Restaurantu Centralk din Lima, Peru, a ocupat locul al patrulea, pentru al doilea an consecutiv.
Celebrul restaurant Noma a continuat să coboare în clasament și a pierdut două locuri față de topul din 2015, ajungând pe poziția a cincea. Acest stabiliment din Copenhaga, renumit pentru prepararea revoluționară a gastronomiei nordice, a deținut titlul de cel mai bun restaurant din lume în anii 2010, 2011, 2012 și 2014.
Topul 10 al celor mai bune restaurante din lume pe anul 2016 a fost completat de restaurantele Mirazur din Menton (Franța), Mugaritz din San Sebastian (Spania), Narisawa din Tokyo (Japonia), Steirereck din Viena (Austria) și Asador Etxebarri din Axpe (Spania).
Mai mult de jumătate dintre restaurantele din top 50 se află în Europa. Șase se află în Statele Unite, șase în America de Sud și cinci în Asia.
Ceremonia de luni a prilejuit și atribuirea trofeelor individuale în rândul maeștrilor bucătari. Pierre Hermé a fost desemnat cel mai bun patiser din lume, iar Alain Passard, al cărui restaurant Arpège ocupă locul al 19-lea în topul din 2016, a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră.
Dominique Crenn, care deține restaurantele Atelier Crenn și Petit Crenn în San Francisco, a fost desemnată cea mai bună femeie-bucătar din lume.