Compania de servicii de restructurare Infinexa, cu un portofoliu de 39 de proiecte din industrii - cheie, inclusiv Hidroconstrucția și Angst, și active în gestiune în valoare de 155 milioane euro, vrea să atragă parteneri internaționali și, o dată cu aceștia, expertiză globală și acces la investitori strategici.
“Avem deja discuții avansate cu firme similare din Europa”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Lotrean, fondator Infinexa.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Compania lansată în urmă cu 2 ani și-a început activitatea ca furnizor de servicii specializate de restructurare și a evoluat spre o abordare integrată, care include atragerea de finanțare, planificare strategică și identificarea de investitori.
“Obiectivul nostru principal este consolidarea portofoliului, menținerea unui ritm echilibrat de preluare a proiectelor și creșterea capacității noastre de a mobiliza finanțare pentru relansarea companiilor în dificultate. Poziția practicianului în restructurare este în cele mai multe cazuri delicată - rolul nostru este similar cu cel al unui medic de terapie intensivă: intervenim în momente critice, gestionăm conflicte, interese contrarii și propunem soluții durabile. Pentru asta, avem nevoie de echilibru între volumul de proiecte și resursele pe care le putem aloca”, detaliază Lotrean.
În ceea ce privește Hidroconstrucția, Infinexa și echipa managerială a companiei au aplicat o strategie de dezinvestire din activele care nu sunt necesare activității, având ca efect atât scăderea costurilor de operare cât și rambursarea unei părți a datoriilor creditorilor.
Principalele provocări ale companiilor în distress sunt atragerea de capital care să le susțină activitatea și să finanțeze procesul de restructurare, precum și identificarea și tratarea cauzei turbulențelor, legată de cele mai multe ori de strategie sau de modalitatea de implementare a acesteia.

“Anul 2025 se conturează ca un an cu mari provocări economice, dar și cu oportunități pentru profesioniștii în restructurare. Instabilitatea fiscală, accesul dificil la finanțare și presiunile macroeconomice vor genera o creștere a cererii pentru serviciile noastre”, completează Lotrean.
Numărul de companii în dificultate financiară ar urma să crească în 2025 cu 10-15%, ca urmare a încetinirii creșterii economice, inflației persistente, deficitului bugetar ridicat, creșterii taxelor, scăderii consumului și contextul geopolitic tensionat.
Printre cele mai afectate sectoare se vor număra construcțiile (urmare a creșterii costurilor de operare, scăderii cererii pe piața rezidențială, întârzierii sau blocării încasărilor din proiecte publice, lipsei forței de muncă calificate care pune presiune pe creșterea costurilor salariale, respectiv blocajelor financiare și termenelor de plată lungi coroborate cu acces dificil la finanțare), agricultura (secetă, inundații, creșteri de costuri etc), comerțul cu ridicata și amănuntul, comerțul cu electronice și electrocasnice, fashion retail, distribuția de materiale de construcții și industria.
Specialistul recomandă antreprenorilor să nu ignore semnalele timpurii, precum întârzierile la plăți, lipsa lichidităților și tensiunile cu partenerii, să acționeze devreme, pentru că în faza incipientă soluțiile sunt mai multe, mai ieftine și mai eficiente, și să apeleze la profesioniști.

Lotrean a vorbit și despre concordatul preventiv, procedură tot mai utilizată în ultima perioadă dar care înregistrează o rată relativ redusă de succes.
“Concordatul preventiv este o procedură utilă, dar adesea aplicată greșit. Succesul său depinde de momentul apelării. Din păcate, multe companii solicită această procedură când, în realitate, sunt deja în insolvență. Mesajul nostru este clar: identificarea timpurie a dificultăților și alegerea corectă a instrumentului juridic fac diferența între reușită și eșec”, mai spune el.
Adrian Lotrean a lucrat 13 ani pentru CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, respectiv până la finalul anului 2021, după care a fost membru în CA la Electrica și Termoenergetica și, la finalul anului 2022, a pus bazele Infinexa.