Nostalgicii cititului pe suport de hârtie și cei ai scrisului de mână ar putea fi atrași, în pofida reticenței lor, în lumea gadget-urilor, anul trecut fiind lansate mai multe device-uri menite a le satisface plăcerea cititului clasic, scrisului și adnotatului unui raport financiar, de exemplu.
Cele mai performante par a fi tableta ReMarkable, produsul celor de la Sony, Digital Paper și produsul ONYX BOOX, Max Carta, însă prețul lor este unul aproape prohibitiv: peste 600 de euro.
În plus, într-o eră în care aproape toate cărțile publicate în lume, în special cele în limba engleză, pot fi descărcate, mai mult sau mai puțin legal, de pe internet, avantajul acestor trei produse este, pe lângă tehnologia de ultimă generație E-ink Carta, dimensiunea ecranului. Multe din cărțile de pe net, în special cele tehnice, nu pot fi găsite în formate epub, azw sau mobi, ci doar în format pdf. Iar programele de conversie nu sunt încă atât de performante încât să reproducă fidel notele de subsol, graficele și tabelele.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ecranul de 13,3 inch al Sony Digital Paper sau Max Carta este însă suficient pentru lecturarea lejeră a oricărui pdf. Chiar dacă are un ecran mai mic, de doar 10,3 inch, nici ReMarkable nu îi va dezamăgi pe cititorii de pdf-uri. ReMarkable compensează însă prin precizia scrisului și adnotărilor, fiind cel mai performant în acest sens dintre cele trei device-uri.
Spre comparație, un Kindle, chiar dacă rămâne cel mai bun ebook reader, având cea mai performantă rezoluție, are un ecran de doar 6 inch. Kindle a renunțat, inexplicabil pentru unii, la produsele sale DX, care aveau o rezoluție de 9,7 inch.
ReMarkable
Pro: Cel mai potrivit pentru scrierea de note și desenat (dotat cu cele mai multe opțiuni), sensibil la aplicarea presiunii (sris mai subțire sau mai îngroșat) și creează o senzație similară celei a scrisului pe hârtie (inclusiv sunete similare), suportă și epub-uri pe lângă pdf-uri
CITEȘTE ȘI FOTO Google a livrat smartphone-uri fără sistem de operareContra: Un ecran mai închis la culoare, opțiuni limitate la citirea pdf-urilor, o capacitate de stocare mai redusă (8GB), un procesor de doar 1 Gz și o memorie RAM de doar 512 MB, sincronizare doar prin intermediul cloud-ului
Sony Digital Paper
Pro: Ecran mare, cea mai bună claritate dintre cele trei, cel mai ușor dintre ele, poate afișa 2 pdf-uri simultan.
Contra: Puține opțiuni de navigare, transferul fișierelor doar prin intermediul calculatorului (printr-o aplicație dedicată), bateria “pix-ului” trebuie reîncărcată separat, mai lent las scris, suportă doar format pdf
Onyx Boox Max Carta
Pro: Ecran luminat, slot microSD card slot, suport audio, poate citi orice tip de carte, în orice format, folosețte Android 4.0 (noul produs Max Carta 2 - Android 6.0), Google Play (pot fi instalate diverse aplicații), are web browser, Bluetooth
Contra: Mai puțin prietenos cu scrisul (deși are performanțe foarte bune), de-abia ultima generație a atins o rezoluție similară celorlalte două, mai greu.