Posesorii de smartphone-uri cu Android vor putea folosi aplicațiile și serviciile preferate fără a li se mai cere un nume și o parolă pentru logare.
Sub egida Project Abacus, Google va grupa o serie întreagă semnale biometrice care vor folosi senzorii smartphone-ului pentru a recunoaște proprietarul telefonului, nemaifiind astfel necesară logarea clasică, cu ajutorul numelui și parolei.
Felul în care tastează, viteza cu care merge, zona, tonalitatea vocii și recunoașterea facială sunt câteva dintre criteriile în funcție de care telefonul își va recunoaște proprietarul. Pe baza acestor parametrii, se construiește un așa-numiți scor de încredere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În funcție de scorul rezultat prin însumarea datelor obținute de senzori, telefonul va ști dacă cel care folosește dispozitivul este sau nu și proprietarul acestuia. Dacă scorul este suficient de mare, nu vor mai fi cerute nume și parolă pentru accesarea conturilor și aplicațiilor asociate. Dacă scorul nu este suficient pentru a garanta identitatea utilizatorului, atunci numele și parola vor fi necesare.
Project Abacus ar urma să înlocuiască autentificarea în doi pași. Autentificarea în doi pași, adaugă un strat de siguranță metodei clasice acces, prin trimiterea după logare a unui mesaj care conține un cod de confirmare.
Project Abacus poate suplini atât logarea standard, cât și confirmarea realizată prin autentificarea în doi pași și nu mai necesită intervenția expresă a utilizatorului pentru autentificare.
Aceasta nu este prima tentativă a celor de la Google de a crește securitatea dispozitivelor cu Android prin măsuri biometrice. Funcția ”Smart Lock”, introdusă odată cu Android 5.0 realiza deblocarea automată a telefonului în funcție de zonă.
Google a anunțat că până la sfârșitul anului va pune la dispoziția dezvoltatorilor instrumentele necesare implementării noilor tehnologii de securitate, ceea ce înseamnă că primele aplicații ce utilizează Project Abacus ar putea fi disponibile odată cu Android N, versiune ce urmează să fie lansată spre finele anului.