Comisia Europeană a prezentat astăzi o propunere prin care serviciile Video on Demand vor fi obligate să ofere un procent minim de filme și seriale realizate de producători europeni.
Dacă propunerea Comisiei Europene va fi aprobată, servicii precum Netflix sau Amazon Prime vor fi obligate să ofere conținut video produs în Europa în procent de cel puțin 20%.
Directiva pentru servicii media audiovizuale spune că providerii sunt obligați să promoveze în mod vizibil conținutul local. Totodată, propunerea mai prevede că statele europene pot cere serviciilor VOD să contribuie la producția de filme și seriale autohtone.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Concret, dacă propunerea Comisiei Europene va fi aprobată, și există toate șansele să se întâmple așa, România ar putea impozita Netflix, iar banii obținuți să fie redirecționați spre industria locală de film și televiziune.
Viitoarea directivă ar forța practic Netflix și Amazon Prime să producă conținut local. De exemplu, pentru a respecta directiva și a profita financiar de ea, Netflix ar putea produce filme românești pe care să le pună la dispoziția utilizatorilor locali sub formă de conținut (exclusiv sau nu).
În timp ce reprezentanții Amazon încă nu au comentat propunerea Comisiei Europene, cei de la Netflix susțin că o astfel de obligativitate ar putea genera dificultăți în dezvoltarea unui model de business sustenabil.
Conform unui studiu IHS, atât Netflix, cât și Amazon Prime îndeplinesc pentru moment criteriul dorit de executivul european. 21% din conținutul Netflix este produs în Europa, în timp ce Amazon Prime are chiar 28% conținutul local. Problema e că acest conținut nu reprezintă în mod echilibrat toate țările comunitare.
Nu este pentru prima oară când Europa impune cote de acest gen în domeniul cinematografiei și al televiziunii. Încă din 1920, țările europene au impus cote minime de conținut local pentru a limita invazia filmelor și serialelor americane. Este, însă, prima oară când aceeași idee, care în mod clar nu a avut rezultatele scontate, este propusă în online.