Apple ar putea modifica sistemul de operare iOS în așa fel încât nici compania americană să nu mai poată accesa datele stocate pe iPhone.
Deși pare o nouă mutare în disputa cu FBI legată de accesul la iPhone-ul teroristului din atacul de la San Bernardino, The New York Times susține că Apple a prevăzut această posibilitate și lucrează la un astfel de plan încă dinainte ca FBI să obțină ordinul judecătoresc.
iPhone-urile permit, în scopuri de service, instalarea unui nou firmware fără a fi necesar codul setat de utilizator. Aceasta este "portița" tehnică pe care se bazează cererea FBI care vrea ca Apple să-i permită accesul la modelul iPhone 5c folosit de teroristul Syed Rizwan Farook. Apple vrea să elimine această posibilitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă Apple reușește să facă iPhone-ul impenetrabil - și este mai mult o chestiune de "când" decât de "dacă" - compania americană nu va mai putea interveni asupra propriilor telefoane, ceea ce o va scăpa, conform legislației actuale, de implicare în cazuri ca acesta, care îi pot afecta imaginea.
Legislația americană nu prevede obligația companiilor de tehnologie de a a furniza date despre clienți, cum este cazul operatorilor telecom. Astfel, Apple ar mai putea fi obligată să ofere acces la dispozitivele sale agențiilor federale doar print-o lege adoptată de Congress - lege care ar avea implicații enorme asupra securității și intimității utilizatorilor și care nu va fi adoptată atât de ușor.
Atât această încercare de a face iPhone-ul impenetrabl, cât și o declarație de miercuri a lui Tim Cook, CEO-ul companiei, la postul de televiziune ABC, în care spune că cererea FBI este "echivalentul software al cancerului", denotă hotărârea Apple de a merge până la forțarea unei decizii din partea Congressului american.
CITEȘTE ȘI FOTO - HTC lansează trei noi smartphone-uri: Desire 825, Desire 630 și Desire 530O decizie care, indiferent de direcție, ar muta responsabilitatea de la Apple. În cazul în care legea va da câștig de cauză agențiilor federale, Tim Cook va putea spune utilizatorilor Apple: "Noi am făcut tot posibilul, dar acum ne obligă legea". În acest caz, obligată de lege, imaginea Apple nu mai are de suferit. Toată furia publică se va îndrepta către Congress și politicieni. Apple va scăpa de responsabilitate, pentru că, dincolo de orice considerente de securitate, pentru Apple este vorba, în primul rând, de o strategie globală de marketing.
Dincolo de adevărata motivație a Apple, aceasta coincide, în cazul de față, cu interesul utilizatorului. Iar dacă Congress-ul american nu-i va forța mâna, pe lângă faptul că va câștiga un mare capital de imagine, Apple va obține și o victorie pentru utilizatori. O vitorie de moment, cel puțin, pentru că nimic nu este impenetrabil pentru eternitate.
Și să fiți convinși că, în cazul contrar, în care legea va obliga companiile de tehnologie americane să ofere acces la datele utilizatorilor, situația se va repeta și în alte țări. Iar Apple știe foarte bine acest lucru - cazul de față este cel care va stabili precedentul și de el depind soluțiile viitoare.
Pentru utilizator (și nu doar pentru cel de iPhone) este ca un joc de șah la care nu participi, dar de al cărui rezultat depinde intimitatea și securitatea datelor tale personale.