În 2017 vor fi lansate primele smartphone-uri, tablete și laptopuri care folosesc super rapidul standard wireless WiGig.
Organizația non-profit Wi-Fi Alliance, cea care are grijă ca tehnologiile wireless să îndeplinească standardele de interoperabilitate, a certificat tehnologia WiGig, susținută de nume mari din industrie, precum Intel sau Qualcomm.
WiGig este un standard wireless foarte rapid care promite viteze maxime teoretice de până la 8 Gbps. De aceasta pot beneficia toate dispozitivele care dispun de conexiuni wireless, de la smartphone-uri, la laptop-uri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marele dezavantaj al noii tehnologii este raza scurtă de acțiune. Semnalul WiGig nu bate mai mult de 10 metri și nu trece ziduri. Dar pe scurta arie pe care emite oferă viteze aproape duble față de cel mai rapid standard actual (4,5 Gbps pentru conexiunile 802.11ac).
Datorită vitezelor mari pe o arie mică, WiGig este văzută ca o bună soluție de cameră. Dispozitivele aflate în aceeași cameră cu router-ul se vor bucura de viteze mari, în timp ce cele aflate în altă încăpere nu vor avea semnal deloc.
Standardul WiGig, numit și 802.11ad, mai înseamnă că activități care necesită lățime mare de bandă se vor putea desfășura wireless, cu condiția sa nu fie necesare pe o arie mai mare de 10 metri sau se interpună vreun zid. Principalii beneficiari vor fi sistemele de realitate virtuală sau augmentată, precum și stream-ul video în format 4K.
CITEȘTE ȘI Google a ascuns implicarea HTC pentru a putea prezenta Pixel ca pe un smartphone 100% creație proprieToate acestea ar putea fi realizate wireless, WiGig însemnând renunțarea la cablurile de date pentru activitățile menționate. Realitatea virtuală, spre exemplu, presupune în prezent atașarea unui cablu pentru conexiunea la internet, ceea ce limitează mișcările și experiența utilizatorului.
Un alt avantaj al standardului WiGig este emiterea pe o frecvență mai înaltă, de 60 GHz. Asta înseamnă că semnalul WiGig nu va fi afectat de interferențele cauzate de aglomerația de pe benzile mai joase folosite de standardele actuale, în special 802.11b/g/n, folosit de vecinii care și-au cumpărat cele mai ieftine routere.
Conform analiștilor, până în 2020 vor exista deja peste un miliard de dispozitive care vor suporta standardul WiGig. Printre acestea, 60 de milioane de routere pentru apartament, 500 de milioane de telefoane și 70 de milioane de laptopuri.