Inginerii de la Universitatea din Michigan au creat o versiune de 3D Touch printr-un update de software.
Sub denumirea 3D Touch, Apple a prezentat cea mai importantă noutate cu care a venit iPhone 6S. Această tehnologie permite smartphone-ului să facă diferența între diferitele nivele de presiune ale apăsării cu degetul pe ecran, pentru a răspunde la comenzi diferite.
Ulterior, majoritatea producătorilor de smartphone-uri au urmat același trend. 3D Touch-ul folosit de smartphone-uri presupune un upgrade de hardware, motiv pentru care este justificat ca o caracteristică importantă în promovarea produsului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au creat, însă, o versiune similară fără a modifica în vreun fel partea hardware a telefonului, ci doar printr-un update de software.
Tehnologia funcționează asemenea unui sonar. Se folosesc microfonul și difuzorul telefonului pentru a se emite un sunet continuu pe frecvența de 18 kHz. Sunetul un poate fi auzit de urechea umană, dar software-ul receptează orice modificare a frecvenței.
Fiecare apăsare pe ecran, în funcție de presiunea creată, generează un anumit sunet imperceptibil pentru utilizator, dar detectat rapid de software și transpus în comenzi. Cu modificările necesare la nivelul sistemului de operare, se pot aloca comenzi diferite, în funcție de forța apăsării, întocmai funcției 3D Touch.
Tehnologia demonstrată are rolul de a arăta că o asemena funcționalitate poate fi deja îndeplinită de un smartphone, doar cu modificări de software, fără a fi necesar vreun complex upgrade hardware, precum procedează în prezent producătorii de smartphone-uri. Google ar putea include așa ceva în Android, fără a mai fi necesară intervenția producătorilor.
Aplicațiile acestei simple tehnologii sunt diverse și pot aduce un plus semnificativ de funcționalitate. De exemplu, telefonul ar putea fi deblocat automat atunci când este cuprins cu mâna pentru a fi scos din buzunar. Ori, prin simpla strângere în timpul unei convorbiri sau a vizionării unui film, ar putea fi reglat volumul, fără a mai necesară prezența butoanelor.
Exemplele pot continua și sunt limitate doar de imaginația producătorului și de opțiunile de customizare ce ar trebui puse la dispoziția utilizatorului. Succesul tehnologiei constă în alegerea comenzilor potrivite, care să corespundă modurilor în care care mâna utilizatorului interacționează cu dispozitivul.