Facebook a testat cu succes drona solară care oferă acces la internet

Facebook a testat cu succes drona solară care oferă acces la internet
scris 22 iul 2016

Facebook a realizat primul test al unei drone în mărime naturală destinată furnizării accesului la internet în zonele izolate.

Când auzim de drone, ne gândim la mici dispozitive ce pot fi transportate și operate de o singură persoană. Nu este și cazul dronei construite de Facebook, care are anvergura aripilor asemănătoare cu a unui Boeing 737.

Urmărește-ne și pe Google News

Facebook a testat până acum doar versiunea la scară redusă, iar acesta este primul test al dronei propriu-zise la dimensiunea originală. Scopul testului a fost verificarea capacităților de zbor și a eficienței energetice, nu și a conexiunii la internet.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Facebook Messenger ajunge din urmă WhatsApp: o persoană din șapte folosește Messenger în fiecare lună CITEȘTE ȘI Facebook Messenger ajunge din urmă WhatsApp: o persoană din șapte folosește Messenger în fiecare lună

Pentru a obține o greutate cât mai redusă, drona Aquila nu este dotată cu trenul stadard de decolare și aterizare. În schimb, este ghidată pe pistă de o structură metalică și eliberată în momentul în care viteza atinsă permite decolarea.

Aquila poate fi controlată de la distanță prin intermediul așa-numitor way-points - puncte intermediare stabilite din cabina de ghidaj, prin care drona trebuie să treacă. Zborul propriu-zis, însă, este realizat de un sistem automatizat.

Drona celor de la Facebook va zbura deasupra spațiului reglementat, dar sub altitudinea la care sunt plasați sateliți, putând astfel, în teorie, să ofere conexiuni mai rapide și mai stabile la internet decât varianta prin satelit. Altitudinea pe care Facebook vrea să o atingă este de 18.000 km.

Aquila este o dronă care folosește energie solară, iar cei de la Facebook și-au propus ca țintă să zboare în continuu trei luni. Dacă vor reuși acest lucru, vor bate și recordul mondial actual pentru o dronă solară, care este de doar două săptămâni.

Legat de colectarea și folosirea eficientă a energiei solare, va fi interesant de văzut cum și cât va funcționa Aquila iarna, când puterea soarelui este mult diminuată.

Cert este că primul test a fost un succes. Un succes peste așteptările celor de la Facebook, care au lăsat Aquila să zboare timp de 90 de minute, deși inițial fusese programată pentru un zbor de jumătate de oră.

Testul a fost realizat pe 28 iunie, dar informația a fost făcută publică abia astăzi de Facebook. Motivul pentru păstrarea secretului ar putea fi timpul necesar pentru analizarea datelor obținute prin telemetrie în cele 90 de minute în care Aquila a zburat.

Facebook a testat cu succes drona solară care oferă acces la internet

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
internet
drona