Arun Vijayvergiya și Nikolay Valtchanov, doi foști programatori la Facebook, au lansat Fabric, o aplicație ce creează automat un jurnal personal și care are ambiții mari pentru viitor.
Fabric, în forma actuală, se dorește a fi un jurnal automatizat. În loc ca oamenii să-și scrie manual memoriile, acestea sunt colectate și grupate automat de noua aplicație.
Colectarea se face prin ”tragerea” imaginilor din Facebook, Instagram și din memoria telefonului. Pe baza coordonatelor pe care fotografiile le stochează, acestea sunt afișate în cadrul unei hărți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cum această abordare nu reprezintă o noutate în domeniu, aplicația celor doi afișează și un Timeline, în partea dreaptă a ecranului. Cu ajutorul acestui Timeline, creat pe baza datelor la care au fost realizate fotografiile, utilizatorul poate răsfoi amintirile digitale în ordine cronologică.
La finalul procesării imaginilor importate, utilizatorii au acces la locațiile vizitate, fotografiile realizate în diverse zile și pot vedea chiar și cu ce prieteni s-au întâlnit, respectiv când și unde. Aceasta din urmă constituie componenta socială a aplicației.
Ceea ce oferă acum aplicația Fabric, este doar un prim pas. Scopul celor doi dezvoltatori este acela de a crea, în viitorul nu foarte apropiat, o soluție stocare a amintirilor augmentate. Ca și cum ai căuta în propriul creier o amintire anume, pentru a-ți recrea imaginea unui loc sau a unor persoane dragi. Totul automatizat, pe baza informațiilor personale pe care oricum le stocăm intenționat sau involuntar pe dispozitivele pe care le folosim.
Arun Vijayvergiya, unul din cei doi inginerii, a lucrat pentru Facebook, printre altele, la prima versiune de Timeline. Nikolay Valtchanov, pe de altă parte, s-a ocupat de integrarea Facebook cu aplicațiile de monitorizare a eforului, precum aplicațiile folosite pentru măsurarea pașilor sau a kilometrilor făcuți pe bicicletă.
Fabric este o aplicație gratuită, disponibilă deocamdată doar pe iPhone.