Folosit la început cu preponderență pentru ghidarea pedestră, Google Maps a devenit, ușor dar sigur, o soluție din ce în ce mai solidă și pentru navigarea GPS dedicată șoferilor.
Google Maps poate concura cu succes produsele tradiționale dedicate navigării GPS, precum iGO sau alte soluții similare.
Acuratețea informațiilor este o chestiune relativă. Și Google Maps, și GPS-urile clasice oferă un nivel mulțumitor în acest sens, dar, în ambele cazuri, se vor găsi și zone în care ar mai fi de lucru. Dincolo de asta, ca soluție de ghidare, Google Maps are un singur minus major: lipsa unui suport offline complet.
Spun complet, pentru că Google Maps oferă o opțiune de descărcare pe telefon a anumitor porțiuni de hartă. Însă, această opțiune este limitată la o anumită arie geografică ce se dovedește insuficientă pentru traseele mai lungi. Cei de la Google au promis încă de anul trecut că vor oferi o facilitate similară hărților pe țări, cum au aplicațiile GPS tradiționale, dar această opțiune întârzie deocamdată.
Google Maps include un set mulțumitor de facilități pentru navigarea auto. Însă, ca și în alte cazuri, Google are prostul obicei de a le ”ascunde” în spatele unei interfețe nu tocmai intuitive.
În configurarea unui traseu pentru o viitoare vacanță, de exemplu, recomandarea automată pe care o face Google Maps (sau orice altă soluție GPS) nu e întotdeauna cea mai bună. În multe cazuri, dacă ai o idee despre viitorul traseu, remarci că ar putea exista și o soluție mai bună decât cea recomandată de aplicație.
În acest caz, ai nevoie să modifici traseul, adăugând puncte intermediare. Astfel, poți trasa viitoarea rută, astfel încât să urmeze punctele setate de tine.
În versiunea de browser a lui Google Maps, adăugarea punctelor intermediare se face extrem de simplu. Există un ”+” în meniul lateral, care permite tocmai adăugarea punctelor intermediare. Dar, pentru navigarea GPS avem nevoie să facem acest lucru în aplicația mobilă, unde această funcție nu este atât de ușor de găsit.
În aplicația Google Maps de smartphone și tabletă, adăugarea unui punct intermediar se poate face doar după ce se intră în modul de navigare.
Google nu a inclus un element grafic dedicat expres aceste facilități. În schimb, a integrat-o în funcția de căutare, complicând folosirea ei.
Astfel, aflat deja în modul de navigare, pentru a adăuga un punct intermediar, trebuie să cauți zona dorită și abia apoi să o adaugi la traseu.
Pașii de urmat sunt următorii.
1. Se folosește funcția de căutare (în modul de navigare) și se selectează punctul intermediar dorit;
2. Se apasă butonul ”Add Stop” din meniul afișat în partea de jos a ecranului.
Noul traseu va include acum și punctul intermediar proaspăt adăugat.
Din păcate, spre deosebire de versiunea de browser, la acest moment aplicația mobilă Google Maps permite adăugarea unui singur punct intermediar. Alte puncte intermediare pot fi adăugate doar pe parcurs, după ce se trece de punctul intermediar anterior.
Această funcție, deși limitată de implementarea precară aleasă de Google, este utilă în mod special la deplasările lungi, precum concediile în alte țări.