Cum sezonul vacanțelor este în toi, iar în vacanță nu se pleacă fără smartphone, ar fi bine ca înainte de plecare, sau chiar înainte de planificarea plecării, să apelăm la multitudinea de aplicații utile din acest domeniu.
Zona de călătorii și vacanțe este extrem de bogată în aplicații de smartphone și tabletă. Utilitatea acestora începe din momentul în care începem planificarea vacanței și se termină în momentul în care ne-am întors acasă.
Există aplicații de la cele care ajută la planificarea drumului și găsirea celei mai ieftine variante de transport până la aplicații în care descoperim cele mai interesante puncte de atracție ale zonei pe care urmează să o vizităm.
Dacă plecarea în viitoarea vacanță se face cu avionul, din multitudinea de aplicații care se autodeclară utile pentru achiziționarea biletelor se remarcă Hopper.
Ca și alte aplicații, Hopper ajută în găsirea biletelor ieftine de avioane. Diferența este că, spre deosebire de celelalte aplicații unde găsirea se face pe baza căutării, Hopper afișează un calendar în care zilele sunt colorate în verde, galben și roșu, în funcție de prețul biletelor de avion.
Astfel, dacă îți planifici vacanța din timp, poți foarte ușor să alegi datele de plecare și întoarcere în cunoștință de cauză.
Pentru găsirea cazărilor, Booking și Airbnb sunt cele mai solide soluții.
Booking este aplicația celebrului site de rezervări booking.com și reprezintă o soluție clasică de descoperire și rezervare a diverselor tipuri de hoteluri și hosteluri.
Unul dintre marile avantaje ale folosirii acestui serviciu vine din faptul că, de cele mai multe ori, rezervarea poate fi anulată fără a plăti vreun leu. Condițiile anulării rezervărilor diferă de la hotel la hotel și trebuie consultate cu atenție înainte de rezervare.
CITEȘTE ȘI Cum scapi de notificările pentru live video de pe FacebookDe altă parte, Airbnb este față de Booking, cum este Uber pentru taxiuri: o soluție de recomandată pentru sharing.
Pe Airbnb poți găsi cazare ieftină pentru grupuri medii și mari. Spre exemplu, se pot rezerva la prețuri foarte bune apartamente cu mai multe camere pentru mai multe cupluri sau familii.
Tot în perioada premergătoarea vacanței intră și întocmirea listei cu toate cele necesare, de la haine, la cosmetice.
Travel List este o aplicație care costă 2 euro, dar își face excelent treaba.
Am apreciat această aplicație pentru abordarea folosită, care nu te obligă să creezi de la 0 o listă pentru fiecare plecare. În schimb, este suficient să ai o arhivă de obiecte de care știi că ai nevoie în vacanțe. Odată creată arhiva, vei face listele de vacanță prin adăugarea obiectelor dorite din arhivă.
Aplicația include și o bogată arhivă predefinită, dar este în limba engleză și nu va fi de folos pentru toți utilizatorii români.
Pentru cei organizați, care vor să aibă într-un singur loc toate aspectele viitoarei vacanțe fără să le printeze de hârtie, există TripIt.
Interfața și funcțiile TripIt permit notarea informațiilor importante ale călătoriei, precum avionul și ora de plecare, dar și locul cazării sau traseul care trebuie urmat de la aeroport până la hotel. Este un fel de jurnal digital de călătorie.
CITEȘTE ȘI Smartphone-urile cu Android suferă în continuare de o securitate precarăFoursquare rămâne cea mai bună aplicație când vine vorba de alegerea unui restaurant sau a unei cafenele, nu doar în concediu, ci în orice zonă pe care nu o cunoști foarte bine.
Recomandările și rating-urile date de oameni din toată lumea te ajută să găsești cele mai apreciate localuri. În completare, Foursquare ți le arată pe cele mai apropiate și le organizează în funcție de diverse criterii.
De exemplu, poți căuta un restaurant cu priveliște panoramică și mâncare italienească sau o cafenea în care se ascultă muzică rock.
Cei care se duc la mare trebuie să aibă grijă când și cât să stea la soare. UVLens îi va ajuta în acest sens cu informații despre radiațiile solare.
Aplicația are informații în acest sens pentru orice zonă a lumii. Folosind zona telefonului, UVLens va afișa nivelul de radiații și timpul maxim pe care îl poți petrece la soare în acel loc și la acel moment.
Din lista de aplicații pentru vacanță nu trebuie omise esențialele, precum o aplicație de navigare GPS.Google Maps și Here Maps sunt soluțiile evidente dar există și alte aplicații similare gratuite și contra cost.
Nu ar fi o idee rea nici instalarea Google Translate. Aplicația celor de la Google folosește un sistem de recunoaștere optică a caracterelor ce o face utilă inclusiv pentru traducerea oricăror semne și inscripții într-o limbă necunoscută, prin intermediul camerei foto a telefonului.