Aplicații de chat cu funcție de criptare - 5 soluții pentru cei care preferă o comunicare sigură

Aplicații de chat cu funcție de criptare - 5 soluții pentru cei care preferă o comunicare sigură
scris 13 iun 2016

Securitatea și intimitatea online sunt două concepte la care putem visa, dar care, cel mai probabil, nu vor deveni realitate în forma lor completă niciodată. Ba chiar, vom avea parte din ce în ce mai puțin de ele.

După rețele sociale și smartphone-uri, Internet of Thing vine și el să pună o piatră la temelia lipsei de intimitate a utilizatorilor. Există însă și ”oaze” de securitate și intimitate și vor exista mereu soluții, fie ele și parțiale, pentru cei care se pricep și au suficientă răbdare pentru a le căuta.

Urmărește-ne și pe Google News

În aglomerația de aplicații mobile de chat dominată de produsele deținute de Facebook există câteva soluții care criptează mesajele trimise, astfel încât doar destinatarul să poată descifra conținutul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Criptarea presupune amestecarea informațiilor pe baza unui anumit tipar, numit și cheie de criptare. Fără cheia de criptare, conținutul nu are sens. Doar cu această cheie textul poate fi readus la forma în care a fost expediat.

Din cauza unei breșe de securitate, mesajele trimise cu Facebook Messenger pot fi interceptate CITEȘTE ȘI Din cauza unei breșe de securitate, mesajele trimise cu Facebook Messenger pot fi interceptate

Aplicațiile care suportă tehnologii de criptare folosesc, de regulă, un sistem care presupune codarea mesajelor trimise. Decodarea poate fi făcută doar de către destinatar, pentru că doar acesta are cheia necesară.

WhatsApp

Deși este, de departe, cea mai populară aplicație de chat, cu peste 1 miliard de utilizatori lunari activi, WhatsApp este un nou venit în categoria aplicațiilor de chat sigure. Suportul pentru așa-numita criptare end-to-end (de la expeditor la destinatar) a fost adăugat în luna aprilie a acestui an.

Este puțin surprinzător că o aplicație care aparține de Facebook oferă funcție de criptare a mesajelor, deoarece, în acest fel, conținutul mesajelor nu mai este cunoscut nici pentru Facebook. Iar Facebook este p companie care din asta trăiește: din informațiile despre utilizatorii aplicațiilor sale.

Aplicații de chat cu funcție de criptare - 5 soluții pentru cei care preferă o comunicare sigură

În plus, cei care folosesc deja WhatsApp nu trebuie să facă nicio modificare pentru a beneficia de această funcție. Criptarea funcționează în mod implicit, fără a fi necesară intervenția utilizatorului pentru activarea ei.

Telegram

Telegram este una dintre aplicațiile care a câștigat destul de mulți adepți, profitând de neîncrederea utilizatorilor față de serviciile Facebook, companie care deține cele mai folosite aplicații de chat: WhatsApp și Facebook Messenger.

Disponibilă, ca majoritatea aplicațiilor de chat, atât pe iOS, cât și pe Android, Telegram își apără utilizatorii atât de amenințările externe, cât și de ochii curioșilor care pot ajunge în posesia fizică a telefonului.

Pe lângă criptarea informațiilor trimise, Telegram are o așa-numită funcție de autodistrugere. Utilizatorul poate configura aplicația să șteargă mesajele după un anumit interval de timp.

Aplicații de chat cu funcție de criptare - 5 soluții pentru cei care preferă o comunicare sigură

Signal

O aplicație mai puțin celebră, a cărei companie proprietară este lipsită de forța de promovare a concurenței, Signal a devenit cunoscută în toată lumea în momentul în care Edward Snowden a lăudat-o pentru tehnologia de criptare folosită și a afirmat că o utilizează cu încredere.

Încă o dovadă a faptului că Open Whisper Systems, compania care a dezvoltat această aplicație, deține poate cel mai bun sistem de criptare la ora actuală este faptul că Facebook plătește pentru a folosi aceeași tehnologie în WhatsApp.

Aplicații de chat cu funcție de criptare - 5 soluții pentru cei care preferă o comunicare sigură

ChatSecure

Deși nu are cea mai plăcută interfață grafică, ChatSecure este o aplicație gratuită care pune la dispoziția utilizatorilor un sistem puternic de criptare de care pot beneficia inclusiv utilizatorii altor rețele.

Marele avantaj al acestei aplicații dincolo de criptarea în sine, este faptul că se poate conecta la alte rețele, precum Facebook sau Google. Astfel, cei care utilizează Facebook Messenger sau Google Hangouts pot apela la ChatSecure pentru a folosi în mod securizat cele două servicii care, altfel, nu criptează mesajele.

Aplicații de chat cu funcție de criptare - 5 soluții pentru cei care preferă o comunicare sigură

Wickr

Dezvoltată de Nico Sell, unul dintre cei mai cunoscuți hackeri activiști, Wickr s-a născut din ideea de a oferi așa-numiților whistleblowers, precum Edward Snowden, un mijloc de livrare sigură a informațiilor, care să reducă pe cât mai mult posibil riscul interceptărilor.

Nu doar că mesajele sunt criptate. Wickr nu păstrează pe serverele proprii informații despre deținătorii conturilor. Chiar dacă, la un moment dat, criptarea ar putea fi spartă, nu va putea fi realizată identificarea autorului, deoarece dezvoltatorul nu păstrează informațiile respective. Astfel, nu ar avea cum să furnizeze informații nici măcar în urma emiterii unui mandat, pentru că pur și simplu nu deține acele informații.

Alegerea unei aplicații sigure de chat, dincolo de tehnologia folosită pentru criptare, depinde și de soluțiile pe care le folosesc interlocutorii. De aceea, pentru numeroșii utilizatori de WhatsApp, suportul pentru criptare adăugat recent este o veste excelentă, care-i scutește de căutarea alternativelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
aplicatii
chat
criptare
securitate
whatsapp
telegram