10 milioane de dispozitive cu Android, infectate cu un malware fabricat în China

10 milioane de dispozitive cu Android, infectate cu un malware fabricat în China
scris 6 iul 2016

O companie de securitate a descoperit un virus care a infectat deja peste 10 milioane de smartphone-uri și tablete care rulează sistemul de operare Android.

Numit Hummingbad, malware-ul a fost descoperit și catalogat de compania de securitate Check Point. Pe cât de eficient și periculos se dovedește, pe atât de interesantă este povestea despre originea acestui tip de virus.

Urmărește-ne și pe Google News

Creatoarea lui Hummingbad este o organizație numită Yingmob. Aceasta a funcționat, la suprafață, ca o companie de advertising și s-a folosit de acest lucru pentru a implementa și răspândi malware-ul.

Hummingbad instalează pe dispozitivele cu Android un așa-numit rootkit - un mic program care obține drepturi de administrator și poate realiza orice acțiune. În acest caz, malware-ul a fost programat să dea click-uri pe reclame și să instaleze aplicații.

Prin aceste acțiuni, Hummingbad a generat aproximativ 300.000 de dolari pe lună pentru cei intitulați, sugestiv, de altfel, Yingmob.

Aplicația Google Maps primește suport pentru destinații multiple. Cum poate fi configurat un traseu CITEȘTE ȘI Aplicația Google Maps primește suport pentru destinații multiple. Cum poate fi configurat un traseu

Hummingbad este un exemplu de pericol la care posesorii de dispozitive mobile sunt expuși, iar utilitatea unei soluții de securitate, precum un antivirus, este și mai limitată aici decât în cazul PC-urilor. Totul ține de eficiența măsurilor de securitate luate de producători și de precauția pe care orice utilizator trebuie să o aibă legat de site-urile pe care le vizitează și aplicațiile pe care le instalează.

Experții în securitate de la Check Point avertizează că acțiunile virușilor pentru dispozitivele mobile vor deveni și mai agresive pe viitor. Ar putea relativ ușor, de exemplu, să creeze rețele de așa-numite dispozitive-zombi, care fie să inițieze la comandă externă atacuri bine targetate, fie să genereze venituri pentru creatorii lor.

În afară de generarea de venituri pentru propria organizație, creatorii acestor malware-uri ar putea să vândă accesul la rețeaua de botneți creată celui care oferă cea mai mare sumă de bani. Așa se va putea ajunge la atacuri cibernetice de mare amploare, folosind baza imensă de smartphone-uri din toată lumea.

Deși avertizarea îi privește pe cei care folosesc dispozitive cu Android, nici posesorii de iPhone și iPad nu ar trebui să se simtă intangibili. Aceeași organizație Yingmob, s-a aflat recent, a stat la baza unui malware de iOS, numit Yispecter.

viewscnt
Afla mai multe despre
android
malware
yingmob