Valerii Moraru riscă să piardă Rapidul din Giulești pentru o datorie la Marfin Bank din 2008

Valerii Moraru riscă să piardă Rapidul din Giulești pentru o datorie la Marfin Bank din 2008
scris 3 mai 2016

Un executor judecătoresc a scos la licitație un pachet de peste 27% din acțiunile Fotbal Club Rapid SA, aparținând omului de afaceri Valerii Moraru, acțiunile fiind executate silit de către banca cipriotă Marfin Bank în contul unei datorii a lui Moraru față de bancă provenind dintr-un contract de credit semnat în 2008. Dacă suma care va fi licitată nu va acoperi datoria, ar putea fi vândută la licitație întreaga deținere a lui Moraru la Rapid, de peste 94% din acțiunile clubului, deținere evaluată în prezent la peste 4 milioane lei.  

Astfel, pe 16 mai, la sediul societății de executori judecătorești Dobra, Coșoreanu și Asociații, va avea loc o licitație publică la care se va scoate la vânzare un pachet de 27,39% din acțiunile Rapidului, deținute de Valerii Moraru, la prețul de pornire de circa 1,17 milioane lei, respectiv 0,77 lei/acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News

"În cazul în care prețul oferit de cumpărători pentru pachetul inițial (...) nu va acoperi suma ce urmează a fi recuperată, SCPEJ Dobra, Coșoreanu și Asociații va putea majora numărul de acțiuni ce vor fi vândute, până la recuperarea integrală a debitului datorat sau, atunci când acest lucru nu este posibil, până la numărul maxim de acțiuni deținute de către debitor, reprezentând 94,7202% din capitalul social al Fotbal Club Rapid SA", se arată în anunțul licitației.

Proiect: Majorarea cu 2 ani a pedepselor maxime pentru luare și dare de mită și pentru trafic de influență CITEȘTE ȘI Proiect: Majorarea cu 2 ani a pedepselor maxime pentru luare și dare de mită și pentru trafic de influență

La evaluarea efectuată de executorul judecătoresc, de 0,77 lei/acțiune, pachetul complet de acțiuni la Rapid București al lui Valerii Moraru, reprezentând 94,7% din capitalul clubului, are valoarea de circa 4,05 milioane lei.

Asupra deținerii lui Moraru la FC Rapid SA s-a instituit poprire încă din urmă cu peste un an, din aprilie 2015. La data data popririi, însă, pachetul de 94,7% din acțiunile Rapidului era evaluat la o sumă de 2,6 ori mai mare decât în prezent, respectiv la 10,5 milioane lei, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Poprirea a fost pusă ca urmare a unei sentințe a Judecătoriei sectorului 3 București din septembrie 2014, prin care instanța încuviința cererea de executare silită formulată de Marfin Bank împotriva lui Valerii Moraru. Datoria neplătită invocată de banca cipriotă provine dintr-un credit contractat în nume propriu de Moraru de la Marfin Bank în 2008.

Astfel, potrivit anunțului executorului judecătoresc, executarea silită se face în baza "titlului executoriu reprezentat de acordul de împrumut nr. FA4312/21.01.2008, împreună cu accesoriul acestuia reprezentat de contractul de garanție personală din data de 21.01.2008".

Orașul antic Pompei, printre siturile culturale care vor primi o finanțare de 1 miliard de dolari de la guvernul italian CITEȘTE ȘI Orașul antic Pompei, printre siturile culturale care vor primi o finanțare de 1 miliard de dolari de la guvernul italian

Adunarea Generală a creditorilor a respins, la finalul lunii martie, modificarea planului de reorganizare a FC Rapid, cu o majoritate de peste 60%, patronul grupării giuleștene, Valerii Moraru, declarând pentru News.ro că nu există însă riscul falimentului.

"Adunarea Generală a respins modificarea planului, dar vom merge în continuare pevechiul plan, nu e nicio problemă. Noi am vrut să obținem de la ANAF un nou termen de reeșalonare a plăților, a datoriei de 9,5 milioane de lei, și dânșii nu au acceptat. Nu au fost de acord cu propunerea noastră, dar nu este vorba de faliment. Noi am vrut doar să îmbunătățim situația și să avem un nou termen de rambursare a datoriilor. Dar totul se va decide în instanță pe 20 mai, când avem un nou termen. Nu este vorba de faliment, nu e nicio problemă, noi am vrut doar un termen mai mare pentru rambursarea creditului. Dar nu este clar nici aici, vom mai discuta, vom mai vorbi cu cei de la ANAF", a spus Moraru pentru News.ro.

Unul dintre cei care cer falimentul este secundul echipei naționale, Viorel Moldovan, fost antrenor al FC Rapid.

"Singurii care cer falimentul sunt Viorel Moldovan și încă o firmă cu o sumă mai mică. Față de Moldovan avem o datorie de 290 și ceva de mii de lei și i-am propus plata în două tranșe, în iunie și ianuarie. Să vedem dacă acceptă sau nu. Așteptăm un răspuns", a afirmat Moraru. FC Rapid SA are un nou termen în dosarul de insolvență pe 20 mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
rapid
rapid bucuresti
fc rapid bucuresti sa
rapidul din giulesti
rapid giulesti
valerii moraru
insolventa rapid bucuresti
promovare rapid bucuresti
retrogradare rapid bucuresti