Grupul britanic Cineworld, al doilea mare lanț de cinematografe din lume și liderul pieței de profil din România, a ajuns la un acord pentru preluarea rivalului canadian Cineplex, într-o tranzacție de 2,1 miliarde de dolari.
Preluarea Cineplex, numărul 1 pe piața canadiană, va adăuga 165 de cinematografe cu 1.695 de săli la rețeaua internațională a Cineworld, care cuprinde aproape 9.500 de ecrane în zece țări.
În urma tranzacției, Cineworld va deveni cel mai mare operator de cinematografe din America de Nord, cu peste 8.900 de ecrane în SUA și Canada, depășind actualul lider, gigantul american AMC.
CITEȘTE ȘI Toate filmele și serialele care apar pe Netflix în luna ianuarieGrupul britanic a oferit 34 de dolari canadieni (25,6 dolari americani) în numerar în schimbul unei acțiuni Cineplex, cu aproximativ 40% peste prețul de la închiderea tranzacțiilor vineri.
Cineworld va finanța achiziția cu ajutorul unor credite în sumă de 2,3 miliarde de dolari, anunț care a trimis acțiunile companiei în picaj cu până la 9% pe bursa de la Londra. Titlurile și-au revenit ulterior și au închis cu un avans de 2,5%.
Este a doua mare achiziție de până acum a Cineworld. În 2017, grupul a plătit 3,6 miliarde de dolari în schimbul companiei Regal Entertainment, din SUA, tranzacție care a propulsat Cineworld pe locul secund în clasamentul mondial al operatorilor de cinematografe.
Cineworld, cu sediul la Londra, deținea, la finele lunii noiembrie, 786 de cinematografe cu 9.498 de săli, în Marea Britanie, SUA, Irlanda, Polonia, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Israel.
În România, grupul britanic deține și operează, prin intermediul Cinema City, o rețea de 26 de multiplexuri cu 237 de săli.
Cineworld concurează în România cu lanțul austriac Cineplexx, intrat pe piață la finele anului trecut, lanțul indian Cine Grande, precum și cu operatorii locali Happy Cinema și Cinema One Laserplex.