Televiziunea publică din Țara Bascilor va promova turistic Bucureștiul și Palatul Parlamentului. Camera Deputaților i-a impus ”să nu aducă prejudicii de imagine”

Televiziunea publică din Țara Bascilor va promova turistic Bucureștiul și Palatul Parlamentului. Camera Deputaților i-a impus ”să nu aducă prejudicii de imagine”
scris 10 dec 2019

Postul de televiziune Euskal Telebista, post public din comunitatea autonomă a Țării Bascilor, Spania, a primit permisiunea de a filma, în regim de gratuitate, un material de promovare a Palatului Parlamentului pentru emisiunea ”Vascos par el mundo", în care publicului basc îi sunt prezentate destinații turistice din toată lumea. Pentru a putea realiza această filmare, postul basc a fost nevoit să se angajeze în scris față de conducerea Camerei Deputaților ”să nu aducă prejudicii de imagine în materialul final”. În trecut, realizatori cunoscuți de programe turistice au fost nevoiți să renunțe la filmarea clădirii Parlamentului din cauza politicii privind drepturile de autor și cu iz de cenzură comunistă a conducerii Camerei Deputaților. 

Emisiunea ”Vascos por el mundo”a fost lansată în iulle 2018, obținând încă de la primele ediții o cotă de audiență semnificativă, cu un share de 13,8%. Programul are o durată de 60 de minute și este difuzat în prime-time, începând cu ora 22.30, săptămânal, în fiecare zi de marți. Programul a fost premiat de mai multe ori și prezintă povești ale bașcilor care s-au stabilit în diverse regiuni ale lumii, dar care își păstrează identitatea, și pe care reporterii emisiunii încearcă să îi aducă în prim-plan prin prezentarea unor povești de succes.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre destinațiile care vor fi prezentate se numără Bali (Indonezia), Rio de Janeiro (Brazilia), Havana (Cuba), Roma (Italia), Los Angeles Și New York (SUA), Atena (Grecia), Moscova (Rusia), Mexico City (Mexic).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, Euskal Telebista va filma, la sfârșitul acestei săptămâni, o serie de săli șI holuri din Palatul Parlamentului, cu o echipă formată din doi jurnaliști spanioli și un invitat de origine spaniolă (basc), stabilit în România.

Pentru a putea filma în fosta Casă a Poporului, postul de televiziune a fost de acord cu semnarea unei convenții cu Camera Deputaților prin care ”pune la dispoziție materialul brut filmat și drepturile de autor și se angajează să nu aducă prejudicii de imagine în materialul final care va fi prezentat publicului spaniol”.

VIDEO Clipul unui vlogger străin despre România a strâns într-o zi peste 400.000 de vizualizări CITEȘTE ȘI VIDEO Clipul unui vlogger străin despre România a strâns într-o zi peste 400.000 de vizualizări

Profit.ro a relatat că, în aprilie 2016, parlamentarii au decis să nu acorde gratuitate pentru 5 ore de filmare unei echipe BBC și fostului parlamentar britanic Michael Portillo, pentru celebra emisiune Great Continental Railway Journeys, care promovează turistic țări europene și este preluată de cele mai cunoscute canale internaționale de profil. Aleșii au aprobat, în schimb, acordarea a 5 zile gratuite unor cineaști din Bulgaria, care filmează marile clădiri comuniste din estul Europei.

Istoric de formație, Michael Portillo a fost vicelider al Partidului Conservator din Marea Britanie, ministru al Apărării în cabinetul John Major și parlamentar, iar după retragerea din politică s-a remarcat prin seria de documentare Great Railway Journeys (Mari Călătorii cu Trenul). Inițial, Portillo a realizat o serie de documentare despre trasee turistice și culturale cu trenul în Marea Britanie, iar din 2011 s-a implicat în realizarea a nu mai puțin de patru serii de documentare privind călătoriile cu trenul pe continentul european, prezentând trasee din Franța, Italia, Grecia, Germania, Rusia, Austria, Ungaria sau Polonia.

În urma succesului acestor documentare, pentru care ratingul a depășit 3 milioane de telespectatori, BBC a decis ca emisiunea lui Portilllo să prezinte intinerarii turistice și peste ocean, în Statele Unite ale Americii. Seria de emisiuni prezentată de fostul om politic conservator a fost preluată de cele mai importante canale internaționale de profil, atingând astfel o audiență globală.

BBC a solicitat Parlamentului României să îi permită să filmeze gratuit timp de 5 ore, în două zile din luna mai, pentru noua serie a acestei emisiuni, în care un episod va fi dedicat și Palatului Parlamentului. BBC sublinia în solicitare că un astfel de episod ar fi în măsură să facă din sediul Parlamentului României un obiectiv turistic și mai atractiv pentru pasionații de istorie și călătorii.

În mod normal, Parlamentul percepe 5.000 de euro pentru o oră de filmare profesională, dar poate acorda gratuitate în anumite condiții.

Michael Portillo și BBC au fost refuzați pentru că nu au fost de acord că transmită conducerii Parlamentului un scenariu al filmărilor, o copie a filmărilor brute precum și una a emisiunii finalizate. Conform regulilor în vigoare, pentru a le acorda gratuitate, Parlamentul a cerut să dețină și drept de coproprietate asupra emisiunii filmate de Portillo, fapt refuzat categoric de compania producătoare Fremantle Media LTD, care realizează emisiunea pentru BBC.

Acest lucru ar fi însemnat pentru producători să ceară acordul Parlamentului României pentru difuzarea emisiunii pe orice alt canal în afara BBC. BBC și Michael Portillo au realizat, în cele din urmă, un documentar plin de empatie față de țara noastră, fără a mai filma însă clădirea Parlamentului, dar prezentând și faptul că regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu a suprimat atât libertatea religioasă, simbolurile arhitecturale ale acesteia precum și alte monumente de patrimoniu ale Bucureștiului.

Parlamentarii au fost de acord, însă în trecut, să permită în mod gratuit 3 zile de documentare și alte 5 zile de filmări unei echipe de cineaști bulgari pentru un documentar, intitulat “Palat pentru popor”, despre “clădirile emblematice ale perioadei socialiste”, reprezentative pentru acea epocă, precum Palatul Național de Cultură din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova sau Palatul Federației din Belgrad.

Tarom lansează o nouă ofertă de bilete ieftine CITEȘTE ȘI Tarom lansează o nouă ofertă de bilete ieftine

Parlamentul României reușește să atragă venituri, încă nesemnificative raportat la costurile generale ale unui astfel de edificiu, din taxa de vizitare turistică, care variază între 25-45 lei, și din închirierea spațiilor proprii pentru diferite evenimente. De asemenea, la Parlament funcționează și un Centru Internațional de Conferințe, a cărui conducere, deși a fost întrebată, nu a putut exprima o opinie cu privire la oportunitatea filmării emisiunii BBC.    

Întrebat atunci de ce Parlamentul a refuzat gratuitatea pentru BBC și pentru o emisiune foarte cunoscută, un membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaților a declarat pentru Profit.ro: “tocmai pentru că au public și fac bani, să plătească tariful de 5.000 euro”.

Dincolo de “logica” acestui răspuns, o explicație a refuzului Parlamentului în cazul BBC poate fi în procesele deschise de urmașii arhitectei fostei Case a Poporului, care solicită în instanță drepturile de imagine asupra imobilului ridicat în regimul ceaușist. Parlamentul s-a pus la adăpost de consecințele nefavorabile ale unor asemenea procese prin acordul de cedare a coproprietății imaginilor filmate. Astfel, odată cu cedarea acestor drepturi de coproprietate, BBC ar fi agreat și câteva clauze de forță majoră, care dau dreptul Parlamentului să rezilieze oricând contractul de filmare.

viewscnt
Afla mai multe despre
euskal telebista
filamre
turism
promovare
parlament
portillo
bbc
emisiune
tren
calatorii
filmare
bulgaria