Soarta actualului sezon al Ligii 1 va fi decisă mai degrabă tot în comisii și tribunale, decât pe terenul de joc. Ocupantei primului loc, Astra Giurgiu, i-a fost cerută insolvența, paradoxal, chiar de o firmă de pază deținută de proprietarul echipei, Ioan Niculae, iar decizia dacă CFR Cluj va juca în play-off sau play-out va aparține probabil Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).
TAS a anunțat că va judeca cazul depunctării CFR Cluj și Petrolului Ploiești cu câte șase puncte la finalul acestei luni, deși inițial ar fi trebuit să anunțe decizia la finalul anului trecut. Dacă pentru Petrolul, ocupanta ultimului loc în Liga 1, cele șase puncte nu contează atât de mult (ar rămâne tot pe ultimul loc, însă ar începe play-out-ul cu 7, nu cu cu 4 puncte ca în prezent), pentru CFR cele șase punct ar putea face diferența dintre participarea în play-off sau play-out. În prezent, cu 3 etape înaintea terminării sezonului regulat, CFR se află pe locul 10, la 11 puncte de ocupanta locului 6, ultima poziție ce permite participarea în play-off, ASA Târgu Mureș. Dacă ar primi punctele înapoi, CFR Cluj ar ajunge pe locul 8, la numai 5 puncte de ASA, în condițiile în care au mai rămas în joc 9 puncte.
CFR și Petrolul au fost sancționate cu șase puncte de penalizare pentru faptul că au înregistrat datorii către jucători și terți, ceea ce a condus la neîndeplinirea manualului de licențiere. Problema este însă una care ține de prevederi contrare ale legislației civile și fotbalistice. Potrivit legii insolvenței, cluburile nu pot achita datoriile realizate înaintea intrării în insolvență, fapt pentru care sunt sancționate de autoritățile fotbalistice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astra trebuie să-și vândă jucătorii pentru a-și plăti datoriile
Petru a nu se alătura celorlalte două cluburi din Liga 1 aflate în insolvență (CFR Cluj și Petrolul Ploiești, Dinamo reușind să iasă din insolvență la finalul anului trecut), Astra Giurgiu va fi nevoită să vândă din jucători pentru a-și putea plăti datoriile. Nu întâmplător, principala rivală la titlu, Steaua București este direct interesată de achiziționarea unor jucători de la Astra, printre care și vedeta echipei, internaționalul Constantin Budescu.
În ultimii zece ani, soarta fotbalului românesc s-a jucat aproape exclusiv în comisii, începând cu cazurile “Valiza”, “Bricheta” și “Varga-Bălan” și terminând cu retrogradările Rapidului, Sportului Studențesc, Politehnicii Timișoara și desființarea Universității Craiova.
Cazuri celebre decise în comisii și tribunale, și nu pe teren
2013: Retrogradarea Rapidului după începerea campionatului
Rapid a fost retrogradată de TAS după începerea campionatului, din care echipa giuleșteană disputase deja două etape. Rapid s-a impus în barajul pentru promovare în prima ligă, baraj “inventat” ad-hoc de LPF, însă Concordia Chiajna a făcut apel, contestând dreptul de promovare. TAS a decis ca echipa din Chiajna să evolueze în primul eșalon, iar Rapid să joace în eșalonul secund.
2012: Cazul Tudor
Arbitrul Alexandru Tudor decide oprirea meciului Universitatea Cluj-CFR Cluj în urma unei încăierări generale, survenită eliminării “studentului” Bornescu și a “ceferistului” Cadu. Deși a susținut că ar fi trebuit să elimine cel puțin câte patru jucători de la fiecare echipă, Tudor nu le-a acordat acestora cartonaș roșu și nici nu le-a reținut carnetele de joc. CFR a câștigat campionatul, după ce s-a impus în fața U Cluj, la rejucare. Chiar dacă partida fusese oprită la la 1-0 pentru CFR, TAS a decis reluarea din primul minut.
2011: Retrogradarea Timișoarei și a Bistriței
Invocând neîndeplinirea condițiilor de licențiere, Poli Timișoara și Gloria Bistrița au fost retrogradate în eșalonul secund, deși se pare că mai multe echipe din primul eșalon aveau probleme similare. În urmă cu câțiva ani, și Sportul Studențesc, care avusese tupeul să se implice în lupta pentru titlu, a avut o soartă asemănătoare.
2011: Dezafilierea Universității Craiova
Invocând faptul că Universitatea Craiova a chemat în fața justiției civile Federația Română de Fotbal (fapt demonstrat ulterior drept un fals), FRF a dezafiliat clubul oltean și a declarat liberi de contract jucătorii acestei echipe. Craiova a câștigat procesul intentat Federației și solicită, se pare, mai multe zeci de milioane de euro, reprezentând în principal clauzele de reziliere ale respectivilor jucători, drept despăgubire
2010: Cazul "Varga- Bălan"
În sezonul 2009-2010, Rapid a învins-o cu 1-0 FC Timișoara, însă clubul giuleștean i-a folosit pe Tiberiu Bălan și Dacian Varga, jucători transferați în afara perioadei de transferări de la Sportul Studențesc, printr-o portiță existentă în regulamente, credeau rapidiștii. Bănățenii au depus însă memoriu, iar meciul le-a revenit ulterior cu 3-0, la "masa verde".
CITEȘTE ȘI Steaua, Viitorul, Astra și Pandurii conduc în clasamentul profitabilității Ligii 12008: Cazul "Bricheta"
Un alt arbitru, Alexandru Diaconu, a decis să caute cu orice preț faima. Pe care a și obținut-o, fiind decorat de președintele Traian Băsescu pentru faptele sale de vitejie pe terenul de joc. În minutul 74 al meciului Rapid-Steaua, la scorul de 1-0 pentru Rapid, o brichetă aruncată de la tribuna a doua a stadionului "Valentin Stănescu" l-a lovit în cap pe central. Acesta a suspendat partida, iar oaspeții au câștigat cu 3-0 la "masa verde".
2008: Palmaresul Timișoarei
FC Timișoara a fost penalizată de Comisia de Disciplină a FIFA cu 6 puncte, ca urmare a folosirii ilegale a palmaresului și culorilor clubului Politehnica. Până la urmă, judecătorii de la TAS au decis înapoierea celor 6 puncte la finalul sezonului 2008-2009. Timișoara a ajuns astfel pe locul 2, după ce a devansat-o pe Dinamo.