Biblioteca Națională organizează începând de joi, 4 februarie, și până pe 31 martie, expoziția ”Cărți cu răspundere limitată”, care va prezenta câteva zeci de lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015.
Expoziția va putea fi vizitată în spațiile Buzunarul UNU și Buzunarul DOI (parter, aripa B-dul Mircea Vodă) ale Bibliotecii Naționale, în zilele de luni, miercuri și vineri între orele 08.00-18.00, iar marți și joi - între orele 08.00-20.00. Intrarea este liberă.
"Din lista completă de lucrări științifice publicate în detenție în perioada 2010-2015, comunicată de Administrația Națională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiției, la finalul anului 2015, Biblioteca Națională a României deține în prezent aproximativ o treime. Doar 80 dintre aceste titluri sunt însă accesibile, restul (dintre cele publicate în special în 2014 și 2015) fiind în curs de prelucrare", se arată într-un comunicat al Bibliotecii Naționale.
CITEȘTE ȘI România a adoptat cea mai dură legislație anti-fumat din UE. Majoritatea statelor permit excepții la interzicerea fumatului în baruri și restauranteOficialii Bibliotecii mai arată că orice intenție de publicare (și cu atât mai mult orice materializare a acestei intenții) este, din punct de vedere documentar, importantă, Biblioteca Națională neavând menirea de a emite judecăți de valoare asupra conținutului ori asupra aspectului grafic al lucrărilor, ci aceea de a oferi o imagine exhaustivă asupra producției editate la nivel național, fiind o instituție care trebuie să adune tot ceea ce se editează pe teritoriul unei țări.
"Nu este rolul Bibliotecii Naționale să delibereze asupra calității științifice a acestor cărți sau, și mai puțin, asupra justeței păstrării, pe mai departe, în legea privitoare la executarea pedepsei, a unor articole care fac referire la beneficii de reducere a pedepsei în cazul unor servicii în folosul societății (prestarea unor zile de muncă, instruire școlară, formare profesională, elaborare de lucrări științifice). Biblioteca Națională oferă, în schimb, cadrul de referință necesar pentru o dezbatere pe această temă, o „fotografie-martor”, din punct de vedere documentar", se mai spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, fie că Legea nr. 254/2013 va produce în continuare efecte (în sensul editării, pe mai departe, a unor lucrări de acest tip), fie că nu (prin modificarea conținutului său), cărțile publicate în ultimii ani în regim de detenție, ca efect al acesteia, constituie o colecție în sine, cu specificitățile sale, cu bagajul său informațional care face vorbire despre contextul social, politic și cultural care le-a făcut posibile, despre practicile de generare și editare a lucrărilor științifice existente în România la ora actuală, despre maturitatea, coerența, corectitudinea și eficiența sistemelor de validare, la nivel de instituții academice și editoare.
CITEȘTE ȘI Implementarea cu întârziere a unei directive UE ar putea lăsa fumătorii fără țigăriPrevederea legală care stabilește că elaborarea unei lucrări științifice sau a unei invenții brevetate conduce la scurtarea perioadei de detenție la care este condamnată o persoană a fost suspendată de Guvern până la 1 septembrie.
La acest moment, legea stabilește că o lucrare științifică scrisă în închisoare este egală cu executarea a 30 de zile de detenție.
"S-a ținut cont de punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii conform căruia adevăratele lucrări științifice pot constitui în continuare un element de susținere pentru executorii lor astfel încât să beneficieze de această facilitate, dar Guvernul consideră că s-a făcut un abuz de drept prin utilizarea excesivă a acestei prevederi", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
În intervalul în care prevederea este suspendată, Guvernul va încerca să găsească un mecanism incluzând criterii pe baza cărora o lucrare să fie considerată ca având sau nu un caracter științific.
CITEȘTE ȘI Liga 1 se joacă mai mult în tribunale, iar insolvența a devenit cel mai important jucătorOrdonanța de suspendare, aprobată miercuri de Guvern, nu are efect în cazul lucrărilor deja scrise.
Conform datelor guvernamentale, în 2006 nu a fost scrisă nicio lucrare în închisoare, pentru ca anul trecut să fie înregistrate 337 astfel de lucrări, cu tendință de creștere în continuare, având ca efect reducerea numărului de zile de închisoare.
Printre numele cunoscute care și-au obținut în acest mod scurtarea perioadei de detenție se numără oameni de afaceri, sportivi sau politicieni, precum Adrian Năstase, George Copos, Gigi Becali, Gheorghe Popescu, Sorin Roșca Stănescu. Aflați în închisoare, au mai scris cărți Dan Voiculescu, Dinel Staicu, Mihai Stoica, Dan Diaconescu, Codruț Sereș, Antonie Solomon, Corneliu Iacubov, Ioan Becali, Cătălin Voicu.
Ministrul Justiției a propus abrogarea acestei prevederi, dar Guvernul a decis ca norma legală să fie doar suspendată până în luna septembrie.
În nota de fundamentare a actului normativ, Ministerul Justuției arată că a fost nevoit să propună modificarea legii după ce a constatat o inflație de astfel de lucrări în ultimii doi ani.