Valabilitatea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea producției de film în România, care ar fi urmat să fie aplicată anul acesta, va fi prelungită până la 30 iunie 2021, cu includerea unor noi tipuri de producții ca eligibile și stabilirea ca nedeductibile a unor cheltuieli, precum taxa pe valoarea adăugată. Totodată, producătorii vor trebui să cheltuiască peste ajutorul acordat producției cinematografice în România.
Măsurile sunt prevăzut într-un proiect de act normativ care pune în practică preluarea schemei de ajutor de către Ministerul Economiei din administrarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, așa cum decisese Guvernul la începutul anului, prin ordonanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform actului, cu avizul Consiliului Concurenței, termenul de valabilitate al acestei scheme de ajutor de stat este prelungit până la 30 iunie 2021, întrucât sesiunea de depunere de noi proiecte nu a fost deschisă în primul semestru al anului 2020, iar derularea schemei era prevăzut până la 31 decembrie 2020.
Totodată, printre producțiile cinematografice eligibile sunt introduse categoriile: parodie, documentar, produs cultural.
Având în vederea introducerea noilor categorii, actul normativ prevede însă că, pentru a fi eligibile, producțiile ”se încadrează în categoria de produs cultural și nu defăimează, inclusiv prin parodiere, țara, limba, ordinea de drept sau principiile constituționale, nu incită la război, ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, discriminare pe criterii etnice, religioase, de sex sau orientare sexuală sau la separatism teritorial”.
CITEȘTE ȘI A murit compozitorul italian Ennio MorriconeBugetul anual maxim al schemei este menținut la 233 milioane lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 50 milioane euro.
De asemenea, alocările financiare nerambursabile vor rămâne în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film și producției de film în România, precum și cu onorariile, salariile și alte plăți către persoane fizice aferente implementării proiectului, precum și în cuantum de 10% peste alocarea anterioară, cu condiția ca producția să promoveze o zonă geografică, un oraș sau România, dar și destinațiile și obiectivele turistice românești din zona geografică sau orașul promovat, sau limba, tradițile și obiceiurile românești în producțiile audiovizuale finanțate în cadrul aceleiași producții cinematografice, iar desfășurarea subiectului filmului să fie explicită vizual.
Noul act prevede că vor putea fi acordate alocări financiare nerambursabile în cuantum de 5% peste alocarea de 35% pentru co-producții, producțiile transfrontaliere finanțate de producători provenind din mai mult de un stat membru sau care implică producători din mai multe state.
Ca și până acum, alocările de 35% din totalul cheltuieililor se vor acorda în condițiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României, dar acum actul prevede că beneficiarul va cheltui 140% din ajutorul acordat, pe teritoriul României. Cheltuielile maxime care fac obiectul obligațiilor de teritorializare nu trebuie să depășească în niciun caz 80% din bugetul total al proiectului, totodată.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Sprijin guvernamental de 500 euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă. Granturi antreprenoriale pentru tineriVor fi considerate cheltuieli neeligibile și se adaugă la cele actuale: taxa pe valoarea adăugată și cheltuielile cu realizarea raportului de audit.
De asemenea, analizarea cererilor de plată și plata efectivă vor fi făcute după finalizarea filmului.
”În prezent, plata nu este condiționată de finalizarea productiei cinematografice, ceea ce înseamnă, că există riscul de a se plăti un ajutor de stat, fără ca producția cinematografică să fie finalizată, sau ca la vizionare, să constatăm, că aceasta încalca anumite criterii de eligibilitate”, arată Guvernul.
Totodată, înainte de semnarea acordului de finanțare, ministerul va verifica respectarea tuturor criteriilor de eligibilitate prevăzute în prezenta schemă, pentru fiecare aplicant în parte, pe baza hotărârilor emise de către Comisia de Film în România.
Proiectul mai elimină certificatul de solicitant și ordinul pentru aprobarea certificatului de solicitant și a acordului de finanțare, deoarece certificatul de solicitant nu are valoare juridică.
CITEȘTE ȘI VIDEO "Top Gun: Maverick" cu Tom Cruise va rula în sălile de cinema din decembrieDupă adoptarea actului și intrarea sa în vigoare, în termen de 15 zile lucrătoare vor fi noi norme de aplicare care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei și vor cuprinde: criteriile pentru încadrarea ca produs cultural, formularul cererii de finanțare, lista documentelor justificative ce însoțesc cererea de finanțare, procedura de selecție a proiectelor și structura indicativă a bugetului proiectului, cu detalii privind cheltuielile eligibile, procedura de monitorizare a proiectelor acceptate la finanțare, formularul cererii de plată, lista documentelor justificative ce însoțesc cererea de plată, procedura de analiză, decontare și rambursare.