Orban acuză CCR că s-a comportat ca o filială a PSD. Guvernul vine din nou cu reguli contra coronavirusului, dar prin lege

Orban acuză CCR că s-a comportat ca o filială a PSD. Guvernul vine din nou cu reguli contra coronavirusului, dar prin lege
scris 6 iul 2020

De la începutul pandemiei, instituții publice locale, dar și Curtea Constituțională, s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD, lăsând Guvernul fără instrumentele legale necesare pentru a combate Covid-19, susține premierul Orban. Acesta acuză că, în urma deciziilor Curții Constituționale, au fot anulate amenzile din starea de urgență, în spitale nu au mai putut fi detașați medici fără acordul mai multor instituții, iar bolnavii asimptomatici pot refuza inernarea și tratarea în spitale.

Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituționale starea de carantină și internarea obligatorie, argumentând că „internarea obligatorie a pacienților cu coronavirus este o veritabilă privare de libertate”.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin urmare, Guverul introduce acum noi măsuri, dar printr-un proiect de lege pe care l-a adoptat și pe care îl va trmite Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgență.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Regulile decise pentru redeschiderea restaurantelor în interior: Mai mulți clienți la o masă, benzi cu sens unic, solnițele și meniurile trec de la o masă la alta doar cu dezinfectare, registru la intrare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regulile decise pentru redeschiderea restaurantelor în interior: Mai mulți clienți la o masă, benzi cu sens unic, solnițele și meniurile trec de la o masă la alta doar cu dezinfectare, registru la intrare

”De la începutul pandemiei, orice demeres al Guvernului și al autorităților implicate în lupta contra Covid a fost boicotat, îngreunat și aș spune în multe momente sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva voinței Guvernului și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD”, a declarat premierul Orban.

”În urma deciziei Curții Constituționale, practic toate amenzile date de instituțiile cu drept de control și de dare a amenzilor au fost anulate, printr-o decizie a CCR, ca și filială a PSD”, a adăugat prim-ministrul.

Orban: Dacă astăzi ar trebui să iau decizia, aș decide prelungirea stării de alertă. Vedem până în data de 15 care va fi evoluția CITEȘTE ȘI Orban: Dacă astăzi ar trebui să iau decizia, aș decide prelungirea stării de alertă. Vedem până în data de 15 care va fi evoluția

El a menționat că și de la trecerea de la starea de urgență în starea de alertă, Guvenul a fost obligat să emită un proiect de lege, înaintat apoi în procedură de urgență către Parlament. Proiectul a fost adoptat cu multe modificări, care au îngreunat posibilitățile reale d a lupta eficient contra epidemiei, a susținut Ludovic Orban. 

”Astăzi sunt spitale în care din cauza faptului că nu mai putem dispune detașarea, pur și simplu nu au medici, medici la terapie intensivă, medici anesteziști și în secțiile normale, medici infecționiști în cadrul direcțiilor de sănătate publică, tot suplimentul de personal la care am făcut apel în perioada stării de urgență și în prima parte asStării de alertă aproape am rămas fără el din cauza introducerii unui articol în lege privitor la detașare, în care detașarea nu se poate face decât cu acordul tuturor factorilor”, a dat ca exemplu premierul.

El a adăugat că, în urma decziei Curții Constituționale, nu mai există bază legală pentru ca cetățeni care au fost diagnosticați ca fiind bolnavi de coronavirus să fie tratați în spital și că orice pacient sare este infectat cu Covid-19 poate să plece din spital.

Guvernul va actualiza programul Prima Casă în funcție de creșterea prețurilor în construcții CITEȘTE ȘI Guvernul va actualiza programul Prima Casă în funcție de creșterea prețurilor în construcții

Tot Curtea Constituțională, potrivit premierului, a lipsit Guvernul de instrumentul legal pentru a lua deciziile de izolare la domiciliu sau de carantină.

”Voi solicita Parlamentului dezbaterea în procedură de urgență astfel încât cât mai repede posibil să restitui în baza legală în urma deciziei Curții Constituționale care să ne permită să putem să combatem eficient, să avem la dispoziție toate instrumentele pe care le au toate celelalte țări. Eu nu știu ca vreo țară europeană sau în altă țară afectată de epidemie să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în România cu implicarea unor instituții”, a mai arătat prim-ministrul.

Valoarea importurilor de produse lactate, ouă și miere, în creștere cu 25% în primul trimestru CITEȘTE ȘI Valoarea importurilor de produse lactate, ouă și miere, în creștere cu 25% în primul trimestru

Potrivit proiectului adoptat, noul cadrul legislativ va putea fi aplicat și în alte situații de risc biologic sau epidemiologic, a arătat secretarul de stat Raed Arafat, în urma ședinței de Guvern în care a fost aprobat proiectul.

Astfel, au fost clarificați termeni de izolare și carantinare.

”Carantina de acum încolo se va referi la persoanele care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație și așa mai departe, iar termenul izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecțioasă contagioasă sau persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate, a aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate și aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului, deci de internarea pacientului la spital”, a precizat Raed Arafat.

Proiectul prevede șu mecanismele de luare a deciziilor privind carantinarea și izolarea, inclusiv a persoanelor care sosesc în România.

A murit compozitorul italian Ennio Morricone CITEȘTE ȘI A murit compozitorul italian Ennio Morricone

Potrivit lui Raed Arafat, măsurile decise de autorități vor putea fi contestate de cetățețeni în instanță.

”Orice persoană care intră sub incidența unui act emis potrivit dispozițiilor prezentei legi, prin care s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la art. 5, poate introduce, pe toată durata instituirii acesteia, acțiune la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința ori la judecătoria în a cărei circumscripție este situată unitatea sanitară în care este internată, solicitând revizuirea măsurii sau încetarea acesteia. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru”, prevede, de altfel, proiectul de lege,

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a arătat că în ultimele 24 de ore, 550 de pacienți au cerut externarea din spitale ca urmare a deciziilor Curții Constituționale. 

Potrivit lui Arafat, inclusiv o persoană cu simptome a putut refuza internarea și pleca acasă.

Muzeul Luvru se redeschide în condiții speciale CITEȘTE ȘI Muzeul Luvru se redeschide în condiții speciale

Prevederi adoptate

”Carantina persoanelor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.

”Carantina bunurilor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare.

”Carantina zonală” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto- contagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației, dintr-un perimetru afectat de o boala infecto-contagioase, de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru.

”Izolarea” reprezintă o măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

Turcia interzice unor bănci străine să parieze împotriva acțiunilor turcești CITEȘTE ȘI Turcia interzice unor bănci străine să parieze împotriva acțiunilor turcești

Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pentru o durată stabilită conform datelor științifice oficiale disponibile, cu privire la persoanele sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care: sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, conform datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu; au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infecto-contagioasă.

Carantina bunurilor se instituie pentru bunurile suspecte de contaminare, mijloacele de transport sau alte bunuri suspecte, până la decontaminare sau distrugere, după caz. Procedura de decontaminare sau distrugere se stabilește prin ordin al ministrului sănătății.

Carantina zonala se instituie pentru persoanele aflate și activitățile derulate în perimetrul afectat de situațiile de risc epidemiologic sau biologic prevăzute la art. 4, pentru o durata conform datelor științifice disponibile la nivel internațional.

Izolarea în unitatea sanitara sau locațiile în care personalul unităților sanitare desfășoară activitate medicală specifică, se instituie pentru persoanele cu semnele și simptomele sugestive pentru bolile infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului sau persoanele purtătoare de agenți patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, conform reglementarilor în vigoare, pentru o durată conform datelor științifice oficiale și în funcție de evoluția patologiei respective pentru fiecare pacient.

Izolarea la domiciliu sau locația declarată, se poate dispune doar pentru persoanele purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata de transmisibilitate și contagiozitate și capacitatea unităților sanitare, conform reglementarilor în vigoare, pentru o durata conform datelor științifice oficiale și în funcție de evoluția patologiei respective pentru fiecare pacient.

Uber cumpără startup-ul american din domeniul livrărilor Postmates, tranzacție de 2,65 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Uber cumpără startup-ul american din domeniul livrărilor Postmates, tranzacție de 2,65 miliarde de dolari

Situațiile de risc epidemiologic si biologic pentru care se instituie măsurilesde mai sus sunt următoarele:

- epidemie declarata prin ordin al Ministrului Sănătății;

- urgența de sănătate publica de importanta internaționala declarată de Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății;

- pandemie declarată de Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății;

- eveniment neobișnuit sau neașteptat identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Prin excepție, în cazul în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infecto contagioase cu risc de transmitere comunitară, acesta poate decide izolarea în unitatea sanitară și informează direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
lege
proiet
parlament
coronavirus
covid-19
orban
curtea constitutionala
psd