Consiliul Județean Cluj confirmă că a încheiat procedura de desemnare a câștigătorului contractului de achiziție publică „Servicii financiare în legătură cu emiterea și vânzarea pe piața primară de obligațiuni ale Județului Cluj, în valoare de 75,7 milioane euro, prin plasament privat”.
Astfel, în urma evaluării ofertelor depuse de participanți, a fost declarată câștigătoare Asocierea BT Capital Partners SA – Alpha Bank Romania SA.
Criteriul pe baza căruia a fost atribuit contractul de achiziție publică a fost „randamentul total cel mai scăzut”, potrivit reprezentanților administrației județene.
Obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub formă de obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București.
CITEȘTE ȘI Online banking în Nordul Europei, numerar în Sud: harta europeană a relației cu banii. Românii și bulgarii, cei mai reticenți la banking onlineMaturitatea împrumutului e de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029. Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB - outlook stabil, standalone ”A”.
Într-o piață a obligațiunilor municipale unde Primăria Reșița are în derulare o operațiune în care vizează atragerea finanțării investitorilor de portofoliu, Consiliul Județean Cluj este noul emitent care face pasul pe bursa românească. În acest scop, administrația publică locală a selectat intermediarii pentru un plasament privat al unei emisiuni de obligațiuni în euro.
Din cadrul consorțiului de intermediere fac parte Banca Transilvania, Alpha Bank și Raiffeisen Bank România, conform informațiilor furnizate Profit.ro de surse din piața de capital. VMB Partners fusese deja ales în calitate de consultant de Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe.
CITEȘTE ȘI Biofarm își reduce datoriile cu o treimePlasamentul privat ar urma să fie lansat în perioada imediat următoare și va fi destinat investitorilor profesionali și unui număr de până la 149 de investitori de retail. În cadrul operațiunii de piață, Consiliul Județean Cluj vizează vânzarea unui număr de 756.800 de titluri cu o valoare nominală de 100 euro, ceea ce ar urma să ridice valoarea emisiunii la 75,68 milioane euro.
Titlurile obligatare ar urma să aibă scadența în anul 2033, detaliile instrumentului financiar urmând să includă și o clauză care prevede posibilitatea rambursării anticipate în anul 2029. Emisiunea are un rating BBB- cu perspectivă stabilă din partea agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.
Sumele atrase ar urma să aibă destinații clare, respectiv modernizarea a 160 de kilometri de drumuri județene, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor județene, construcția unui nou centru școlar și punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric Castel Banffy Răscruci.