Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut în august cu aproape 3%, la 3.275 lei, față de luna precedentă

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut în august cu aproape 3%, la 3.275 lei, față de luna precedentă
scris 9 oct 2020

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost în luna august 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decât în luna iulie, în timp ce câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, în scădere față de luna precedentă cu 97 lei (-2,9%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

”În luna august 2020, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.337 lei, cu 131 lei (-2,4%) mai mic decât în luna iulie 2020. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.275 lei, în scădere față de luna precedentă cu 97 lei (-2,9%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, (7.431 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.704 lei)”, arată datele INS.

Urmărește-ne și pe Google News

În august 2020, comparativ cu august 2019, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,6%, scrie News.ro.

Trei bănci comerciale, vizate de atacuri de tipul \ CITEȘTE ȘI Trei bănci comerciale, vizate de atacuri de tipul "real-time phishing"

În ceea ce privește câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost 104,8% pentru luna august 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 97,1% pentru luna august 2020 față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 220,4%, cu 6,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2020.

În luna august 2020, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2020 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanță, al 13-lea salariu ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității, de continuarea șomajului tehnic de către anumiți agenți economici sau de remunerarea parțialăa salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale), cât și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 17,1% în extracția cărbunelui superior și inferior; între 11,5% și 14% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 5% și 8,5% în fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), alte activități industriale n.c.a., depozitare și activități auxiliare pentru transport, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), extracția petrolului brut și a gazelor naturale, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, transporturi aeriene, captarea, tratarea și distribuția apei; între 3% și 5% în extracția minereurilor metalifere, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea altor mijloace de transport, tranzacții imobiliare, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități de poștă și de curier.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a reluării activității anumitor agenți economici, arealizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteriale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 5,7% în activități de servicii anexe extracției, respectiv cu 5,4% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor; între 1% și 3% în telecomunicații, activități de spectacole, culturale și recreative, transporturi pe apă, fabricarea băuturilor, alte activități extractive, hoteluri și restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderiale câștigului salarial mediu net, în principal ca urmare a acordării în luna precedentă a biletelor de valoare (tichete de vacanță), astfel: învățământ (-12,1%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), administrație publică (-2,6%), respectiv sănătate și asistență socială (-1,2%).

Câștigul salarial mediu brut lunar se determină prin raportarea sumelor brute plătite din fondul de salarii, din profitul net și alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câștigării în instanță a drepturilor bănești aferente anilor anteriori) la numărul mediu al salariaților.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu mediu
ins