Peștele prins în Delta Dunării și Marea Neagră va fi tranzacționat prin intermediul unei burse care va fi deschisă în Tulcea în primul trimestru al anului viitor, cantitatea tranzacționată fiind estimată la aproximativ 3.500 de tone în primele 12 de luni de funcționare, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) remise la solicitarea Profit.ro.
Lucrările la clădirea bursei se vor încheia la 10 noiembrie, iar cele pentru sistemul IT la 16 noiembrie. După recepția acestora, bursa va deveni funcțională în primul trimestru al anului 2016.
Prin intermediul camerelor foto amplasate în cele 20 de cherhanale, potențialii clienți vor putea vizualiza, la sediul bursei din Tulcea, peștele disponibil la vânzare și să plaseze ordine de cumpărare.
În viitor, bursa din Tulcea intenționează să încheie un parteneriat cu Bursa Română de Mărfuri pentru a permite clienților din alte orașe, cu ajutorul unei soluții tehnice, să vizualizeze oferta și să dea ordine de cumpărare.
ANPA a atribuit companiei Mira Telecom, în prima parte a lunii aprilie, contractul pentru furnizarea unui sistem IT destinat înființării bursei de pește la Tulcea, prin intermediul căreia va fi vândută producția piscicolă din aria Rezervației Biosferei Delta Dunării.
“Situația actuală impune realizarea unui sistem IT specific activității unei burse de pește, care va acoperi la nivel minimal suportul operațional al activităților de achiziție de pește de la cherhanale, de gestiune logistică a mijloacelor de transport (proprii sau închiriate) pentru activitățile de transport, de licitație și de livrare a peștelui după licitație, de gestiune a furnizorilor de pește și a clienților bursei, a stocurilor, a plăților către furnizori și a încasărilor”, se arată în anunțul de participare al licitației.
Oferta Mira Telecom - singura primită de către ANPA în cadrul unei licitații - a fost depusă în asociere cu European Funds Invest și Mira Software Technologies, potrivit datelor www.e-licitatie.ro. Contractul a fost atribuit pentru suma de 3,72 milioane de lei, TVA inclusă.
“Bursa de pește va deveni funcțională după recepția construcțiilor și a echipamentelor auxiliare. Ulterior implementării proiectului, va fi aprobat regulamentul de organizare și funcționare al bursei de pește, care va stabili și taxele și comisioanele plătite de pescari”, se mai spune în răspunsul ANPA.
Instituția susține că punerea în practică a proiectului a fost necesară pentru a crea o piață concurențială funcțională, care va permite asociațiilor de pescari și pescarilor să obțină cele mai bune prețuri de vânzare.
“La cota bursei se va tranzacționa atât peștele din Delta Dunării, cât și peștele din Marea Neagră și din acvacultură”, se arată răspunsul ANPA.
Instituția anticipează că, în primele 12 luni de funcționare a bursei, va fi tranzacționată toată cantitatea de pește capturată din Delta Dunării, circa 3.500 de tone.
Operatorul bursei de pește din Tulcea va fi format din ANPA, Consiliul Județean Tulcea, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și asociațiile profesionale de pescari reprezentative.
Finanțarea contractului a fost asigurată prin fonduri europene și de la bugetul de stat.
În decembrie 2011, Guvernul anunța că pescarii profesioniști și asociațiile de pescari din zona Deltei Dunării și a Mării Negre vor fi obligate să vândă peștele la o bursă care va fi construită la Tulcea, cu o investiție de 28 milioane de lei, finanțare asigurată din fonduri nerambursabile alocate prin Fondul European pentru Pescuit și de la buget.
ANPA, subordonată Minsterului Agriculturii, este responsabilă pentru definirea și implementarea politicii referitoare la conservarea și administrarea resurselor acvatice vii, existente în apele maritime și continentale, acvacultură, procesarea și organizarea pieței produselor pescărești, structurile de pescuit și acvacultură.
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a fost înființată în 1990 și este responsabilă pentru conservarea și managementul biodiversității, ecosistemelor și resurselor naturale din Delta Dunării. Instituția se află în subordinea Ministerului Mediului.
Mira Telecom a fost înființată în 1998 și este specializată în servicii integrate în telecomunicații și securitate.
Compania este controlată de Stelian Ilie - 75%, Dragoș Băsmăluță - 15%, Răzvan Nicolae Preda - 5% și Dănuț Florin Modoran - 5%.
Anul trecut, afacerile companiei au crescut cu 28,1%, la 71,2 milioane de lei, iar profitul net a urcat de la 363.979 lei la 1,32 milioane de lei.