Bursele europene au început săptămâna în creștere, în contextul în care companiile și consumatorii și-a regăsit parțial încrederea în economia zonei euro, afectată puternic de pandemia de Covid-19.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ședința de luni cu un avans de 0,62%. CAC 40 (Paris ) a urcat cu 0,73%, DAX (Frankfurt) a crescut cu 1,18%, iar FTSE 100 (Londra) a înregistrat un avans de 1,08%.
CITEȘTE ȘI Zi de vacanță de vară la BVB
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit Economic Sentiment Indicator (ESI), indicator publicat lunar de Comisia Europeană, încrederea în economia zonei euro a înregistrat o revenire substanțială în iunie. Indicatorul, calcul pe bază de sondaj, a urcat la 75,5 puncte în iunie, de la 67,5 puncte în mai, cel mai mare avans înregistrat vreodată. Saltul puternic vine însă ca efect al unei prăbușiri în lunile martie și aprilie. ESI se menține sub nivelul de 103,4 puncte, înregistrat în februarie.
Optimismul de pe burse este dictat și de reluarea negocierilor între Marea Britanie și UE cu privire la relația post-Brexit. Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la finele lunii ianuarie, continuă să aplice regulile europene până la sfârșitul anului în curs. Până atunci, cele două părți trebuie să ajungă la un consens, pentru a evita un "divorț" dur și aplicarea tarifelor și reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în relațiile comerciale.
Acțiunile procesatorului de plăți german Wirecard, cu operațiuni și în România, au închis ședința de luni cu un salt de 154,5%, după ce compania a anunțat că își va continua activitatea până la pronunțarea deciziei privind insolvența. În pofida recuperării, acțiunile companiei sunt cu 97% sub nivelul de la începutul anului. Totodată, saltul procentual spectaculos corespunde un avans modest în termeni absoluți, având în vedere că acțiunile Wirecard au ajuns să valoreze mai puțin de 4 dolari.