Creditarea bancară frânează în China

Creditarea bancară frânează în China
scris 16 ian 2016

În decembrie creditele nou acordate în China au fost de 597,8 miliarde yuani (91 miliarde dolari), față de estimarea medie de 700 miliarde yuani (106 miliarde dolari). Analiștii remarcă o reticență în creștere a băncilor de a împrumuta, iar piața se așteaptă la o majorare a creditelor neperformante.

Companiile chineze s-au împrumutat tot mai mult pe piața obligațiunilor, în condițiile în care, după șocul din luna iunie a anului trecut, băncile aflate în proprietate de stat au fost tot mai rezervate în politicile de creditare. Finanțarea agregată a urcat în luna decembrie la 1.820 miliarde yuani (276 miliarde dolari), față de o estimare medie a pieței pentru un volum de 1.150 miliarde yuani (174 miliarde dolari), conform datelor furnizate de banca centrală a Chinei și preluate de Bloomberg.

Prin contrast, contractele de credit semnate luna trecută au însumat 597,8 miliarde yuani (91 miliarde dolari), cu 14,6% sub estimarea medie de 700 miliarde yuani (106 miliarde dolari). Masa monetară M2 a crescut cu 13,3%, sub așteptările pieței de 13,6%.

"Împrumuturile noi mai reduse decât așteptările sugerează că cererea pentru credit rămâne slabă și băncile încă sunt reticente să împrumute din cauza riscului de credit", spune un raport realizat de economiștii Australia and New Zealand Banking Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Cât de mare este problema datoriilor pentru companiile din China CITEȘTE ȘI Cât de mare este problema datoriilor pentru companiile din China

Potrivit ultimelor date oficiale, publicate la nivelul lunii septembrie, volumul creditelor neperformante se ridica la 1.200 miliarde yuani (182 miliarde dolari), un maxim al utimilor 7 ani. În piață statisticile sunt considerate a fi subestimate, iar jucătorii se tem că împrumuturile neperformante ar urma să crească.

Este așteptată o curățare a bilanțurilor bancare pe partea de active, în timp ce factorii de decizie încearcă să pună ordine în companiile "zombi", dependente de subvențiile guvernamentale și împrumuturile bancare pentru a se menține operaționale.

Acesta este contextul în care companiile caută finanțarea alternativă. "Pentru întreg anul 2015 cea mai mare creștere s-a înregistrat pe segmentul finanțării corporative prin piețele de obligațiuni și acțiuni. Se pare că băncile comerciale au puține stimulente pentru a oferi credite direct corporațiilor, în special ca urmare a îngrijorărilor lor față de IMM-uri, dar merg către piețele de capital pentru a le finanța indirect", spune Zhou Hao, economist la divizia din Singapore a băncii germane Commerzbank.

Spre exemplu, dezvolatorii de proiecte imobiliare au emis hârtii de valoare însumând 72 miliarde dolari în monedă locală în 2015, aceasta fiind prima dată când constructorii se finanțează preponderent intern, în detrimentul resurselor atrase extern, comform datelor agregate de Bloomberg Intelligence.

"Economia reală rămâne relativ puternică", spune Wang Tao, conomist-șef pentru China la divizia din Hong Kong a băncii de investiții elvețiene UBS. El consideră că oferta de credit rămâne un sprijin suficient de important pentru a imprima un nou impuls economiei. Noile obligațiuni sunt emise la randamente în scădere, ceea ce ajută corporațiile chineze să-și taie din costurile de finanțare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
credit
banci
obligatiuni
bursa
yuan
commerzbank