E.ON și MOL vor dezvolta, în România, o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, au anunțat astăzi cele două companii, confirmând astfel informațiile transmise în premieră de Profit.ro la finalul lunii iunie.
Pesimiștii ar susține că deocamdată, dat fiind numărul redus al autovehiculelor electrice înmatriculate în România, investiția nu este justificată. Optimiștii speră ca apariția stațiilor de alimentare electrice pe autostrăzi să crească atractivitatea acestor vehicule pentru clienți.
Potrivit datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), vânzarea autoturismelor “verzi“ (electrice și hibride) a înregistrat o dublare a volumelor anul trecut, respectiv 1.183 unități față de 496 unități în 2015. APIA remarcă însă că numărul autoturismelor electrice s-a triplat (237%) comparativ cu 2015 (167 unități în 2016, 46 unități în 2015).
Investiția anunțată acum de cele două companii din energie, care va începe în acest an și se va încheia în 2020, va fi susținută cu finanțare nerambursabilă din fonduri europene, făcând parte dintr-un proiect mai amplu, denumit NEXT-E, care vizează dezvoltarea unei rețele pan-europene de stații de încărcare ce va traversa șase țări.
CITEȘTE ȘI FOTO Mall-ul Galleria Arad, părăsit aproape complet de chiriași. Conducerea spune că ar putea fi relansat sub alt numeNEXT-E primește astfel cel mai mare grant de e-mobilitate din partea Comisiei Europene, pentru a extinde infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice în țările de coeziune, de 18,8 milioane euro.
Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de stații standard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW), creându-se astfel o infrastructură esențială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.
Proiectul a fost selectat dintre 152 de proiecte din domeniul transporturilor, numărul inițial al proiectelor fiind 349, cu o sumă totală solicitată pentru co-finanțare CEF de 7,5 miliarde euro.
Proiectul NEXT-E reprezintă un model de cooperare a câtorva grupuri-lider în sectoarele de electricitate, petrol și gaze, acestea unindu-și forțele cu producătorii de automobile pentru a crea o rețea de încărcare interoperabilă și nediscriminatorie, ca alternativă viabilă la vehiculele echipate cu motoare cu combustie internă. Consorțiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 țări participante), Hrvatska elekropriveda din Croația, PETROL (din Slovenia și Croația), Nissan și BMW.
CITEȘTE ȘI FOTO Auchan a deschis primul magazin într-o benzinărie PetromÎn Romania vor fi instalate, în cadrul acestui proiect, 40 stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Un număr de 19 stații vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susține această investiție printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de stații vor fi instalate de către partenerul MOL România.
Stațiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităților din rețeaua de distribuție a carburanților operată de compania MOL și vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-București-Constanța (culoar IV pan-european), Sebeș-Târgu Mureș-Iași și Suceava-București-Giurgiu (parțial culoar IX pan-european).