APAPR: Comisia Europeană avertizează că reducerea contribuției pentru Pilonul II pune probleme suplimentare sistemului

APAPR: Comisia Europeană avertizează că reducerea contribuției pentru Pilonul II pune probleme suplimentare sistemului
scris 19 mar 2018

În cel mai recent raport de țară privind evoluția economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuției virate Pilonului II de pensii administrate privat, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunțat luni Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Absența reformelor structurale și a consolidării fiscale ar putea duce la o aterizare forțată a economiei României, în condițiile în care creșterea puternică de anul trecut a fost determinată în principal de consum, iar investițiile au rămas la un nivel scăzut, potrivit raportului de țară publicat de CE la începutul lunii martie., scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, CE critică măsură referitoare la reducerea contribuției pentru Pilonul II de pensii administrate privat, fără legătură cu performanța bună a fondurilor de pensii private. Practic, analiza Comisiei Europene confirmă atât concluziile altor instituții internaționale, cât și observațiile formulate de-a lungul timpului de către numeroși experți, potrivit APAPR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Potrivit acestora, fondurile de pensii private de Pilon II din România au fost în cei 10 ani de la lansare printre instituțiile financiare cele mai performanțe atât din România, cât și din Europa, iar afectarea lor prin reducerea contribuției sau alte măsuri negative pune probleme suplimentare sistemului de pensii, în loc să îmbunătățească situația”, se arată în comunicat.

Apple și-ar putea dezvolta singură ecranele dispozitivelor sale CITEȘTE ȘI Apple și-ar putea dezvolta singură ecranele dispozitivelor sale

În același timp, piețele financiare, mai ales Bursa de la București (BVB), vor avea de suferit de pe urma afectării Pilonului II, care este printre cei mai mari investitori instituționali de pe piața locală de capital, potrivit APAPR.

APAPR reiterează că doar menținerea legislației și arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări, este singura soluție potrivită pentru generația actuală de români activi, care au așteptări foarte ridicate de la sistemul de pensii.

”Pilonul II a avut rezultate bune în ultimii ani, fondurile de pensii private din România înregistrând o performanță de top în Europa. Totodată, acestea sunt printre cei mai importanți investitori instituționali din economia locală, deținând aproximativ 20% din acțiunile liber tranzacționate la Bursa de Valori de la București și circa 7% din datoria publică a României”, a declarat vicepreședintele APAPR, Andreea Pipernea, în cadrul comunicatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
apapr
pensie privata
pilonul 2