VIDEO PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Piața petrolului cred că este extrem de interesantă în momentul de față. Prețurile actuale, cel puțin la prima vedere, sunt cumva mincinoase

VIDEO PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Piața petrolului cred că este extrem de interesantă în momentul de față. Prețurile actuale, cel puțin la prima vedere, sunt cumva mincinoase
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2022

În comparație cu ce se întâmplă în SUA, Banca Centrală Europeană a fost mult mai prudentă în ceea ce privește majorarea dobânzii, poate și din cauza faptului că Europa se confruntă cu mai multe probleme decât SUA, explică, la PROFIT NEWS TV, Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România. Spre exemplu, situația energetică este mult mai problematică în Europa decât în SUA, iar situația economică oricum funcționa într-o manieră mai eficientă peste ocean, chiar și înainte de izbucnirea acestui val inflaționist.

„Prin urmare cred că spațiul de manevră pentru BCE era ceva mai restrâns, iar de aici oficialii s-au temut de posibilitatea de a intra într-o recesiune, care să fie mai adâncă decât se conturează în momentul de față”, precizează acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește rata de schimb, diferența dintre politica monetară din Europa și cea din SUA și-a spus deja în mare măsură cuvântul, continuă el.

„Am văzut scăzând destul de mult sub paritate euro în raport cu dolarul american, prin urmare, cred că o bună parte din aceste așteptări au fost deja incluse în preț. Rămâne de văzut și cât de agresivă va fi BCE. Christine Lagarde a declarat că vor mai fi majorări la următoarele întâlniri. Asta presupune mai mult de o singură creștere a dobânzii, dar rămâne de văzut cât de curajoasă va fi BCE. În momentul de față se estimează undeva între 50 și 75 de puncte de bază la următoarea majorare.

Rata neutră a dobânzii este undeva între 2-2,5%, în contextul în care rata actuală este de 0,75%, deci vedem că ar mai fi destul de mult de crescut. Rămâne de văzut și cum va evolua toată problema în ceea ce privește aspectul economic, cum va decurge perioada de iarnă, pe fondul crizei energetice, prin urmare sunt destul de multe variabile care pot să schimbe destul de ușor cursul direcției și poziției BCE”, spune analistul XTB.

PROFIT NEWS TV Valeriu Binig, Enel România: Comisia Europeană propune măsuri care limitează prețurile la energie pe piața angro. Un element dureros este că nu există consens CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Valeriu Binig, Enel România: Comisia Europeană propune măsuri care limitează prețurile la energie pe piața angro. Un element dureros este că nu există consens

În ultimele zile au existat scăderi ceva mai accentuate pe bursele europene decât pe bursele americane.

„Asta poate și pentru că în perioadele în care indicii din SUA au avut de suferit, indicele DAX a rezistat într-o manieră ușor mai bună, fie dacă vorbim aici de scăderi care au avut loc în trecut și astfel s-au compensat, fie din diferite motive. Dacă facem o comparație și cu indicele european Euro Stoxx 600, acesta a ajuns la niveluri destul de reduse. Am văzut o analiză în care foarte mulți investitori, în special investitori instituționali, care au renunțat la poziții pe care le aveau în cadrul acestui indice, ceea ce ar putea să ne ducă la ideea că o bună parte din această corecție a fost deja depășită.

Dar sunt foarte multe semne de întrebare, scenarii care pot apărea și, prin urmare, potențialul de scădere există, pentru că problema energetică cred că poate să fie un actor mult mai important decât este în momentul de față și de cât a fost evaluat în prezent pentru că există foarte multe probleme ce pot să ducă la masuri destul de restrictive în ceea ce privește companiile. Deja discutăm despre potențiale întreruperi ale producției sau chiar sistări ale întregilor operațiuni la diferite companii. Iar dacă ne referim în special la Germania, care este motorul Europei, cea mai mare economie, atunci am putea să vedem și ceva efecte care să se transmită și către restul Europei”, afirmă Radu Puiu.

Prognozele specialiștilor cu privire la faptul că vor exista temperaturi mai ridicate în această iarnă creează un oarecare sentiment de optimism în momentul de față în rândul investitorilor.

„Un necesar al rezervelor în momentul de față de 90% cred eu că ar putea să fie suficient și să ducă la o stare de echilibru, astfel încât să trecem cu bine și de această perioada. Totuși, vedem că există acele probleme în ceea ce privește conducta Nord Stream 1, au existat mai multe scurgeri. Se pare că sunt în urma unor sabotaje sau cel puțin așa declară Europa și anumite state din zona Mării Baltice.

PROFIT NEWS TV Adrian Tudora, director general ELCEN: Sperăm că vom avea un contract nou cu Romgaz până la 1 noiembrie. Ieșirea din insolvență a companiei, posibilă tot în luna noiembrie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Tudora, director general ELCEN: Sperăm că vom avea un contract nou cu Romgaz până la 1 noiembrie. Ieșirea din insolvență a companiei, posibilă tot în luna noiembrie

Rămâne de văzut care va fi și răspunsul în ceea ce privește prețul pentru că, după anunțul referitor la Nord Stream 1, prețul gazelor naturale iar a crescut, prin urmare vedem că este foarte volatil și răspunde extrem de rapid la orice fel de catalizator extern în momentul în care acesta apare. Iar dacă vom asista și se va materializa această iarnă mai caldă, atunci este posibil să vedem și o temperare a prețurilor. Faptul că cererea din Europa a scăzut a dus la o stabilizare și la o reechilibrare a prețului, pentru că nivelul cerere-ofertă a ajuns la un numitor comun”, precizează analistul XTB, care consideră însă că piața petrolului este extrem de interesantă în momentul de față.

„Pe de-o parte vedem aspecte pozitive pentru preț, și anume că se așteaptă o cerere în creștere, statele OPEC+ discută despre o reducere a producției, prin urmare o suplimentare a prețului, iar pe de altă parte vorbim și despre faptul că începând cu luna octombrie acele rezerve strategice ale SUA nu vor mai fi trimise în piață. Prin urmare nivelul de ofertă pe plan global ar trebui să scadă, iar acest lucru ar trebui să ducă la o creștere a prețului petrolului.

Dar, dacă ne uităm în momentul de față pe grafic, vedem că acesta a atins în această săptămână cel mai scăzut nivel din luna ianuarie a acestui an, prin urmare dinainte de izbucnirea războiului, prin urmare vedem că piața este oarecum destul de pozitivă în ceea ce privește cererea și cum se va echilibra aceasta în următoarea perioadă. Dacă vorbim despre aspecte negative pentru preț, acestea ar fi teama de recesiune, care cred că e destul de accentuată în momentul de față, foarte multe state au suferit ajustări negative în ceea ce privește prognozele de creștere”, spune Radu Puiu.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Riscul este destul de pronunțat ca în anumite regiuni și în anumite perioade să se simtă o recesiune. În România, există risc de recesiune în prima jumătate a anului viitor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Riscul este destul de pronunțat ca în anumite regiuni și în anumite perioade să se simtă o recesiune. În România, există risc de recesiune în prima jumătate a anului viitor

Potrivit acestuia, „prețurile actuale ale țițeiului, cel puțin la prima vedere, sunt cumva mincinoase”. Rusia pune presiune asupra statelor OPEC+ pentru a reduce nivelul producției, ceea va duce automat la un volum mai mic în piață și, automat, la o creștere a prețurilor.

„Pe de altă parte, dacă discutăm și despre acea întrerupere a eliberării de rezerve strategice din SUA, vedem iar un element negativ în ceea ce privește oferta din piață. Cred că petrolul ar putea să aibă o creștere în următoarele luni, mai ales dacă ținem cont că petrolul poate fi utilizat ca substituent pentru gazul natural și poate fi folosit în anumite cazuri de companii și de utilizatorii casnici pentru a evita prețurile ridicate ale gazelor și ale energiei”, afirmă analistul XTB.

Despre posibile mișcări ale Guvernului SUA pentru a atenua creșterea dolarului, Radu Puiu spune că „nu se are în vedere intervenția pentru slăbirea dolarului american”, ceea ce a dus la o creștere a dolarului.

„Prin urmare, vorbim despre un dolar extrem de puternic, care pe de-o parte facilitează exporturile, dar, în același timp, în ceea ce privește importurile, reprezintă o problemă pentru că face ca materiile prime care sunt cotate în dolari americani să devină mai scumpe pentru europeni, în special petrolul și metalele grele”, precizează acesta.

PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei

Însă, cel mai important aspect de luat în considerare, continuă el, este legat de recesiunea care se întrevede în următoarea perioada.

„Semnele acesteia deja au apărut, cel puțin în SUA. În momentul de față, se estimează ca anul viitor să vedem o recesiune în adevăratul sens al cuvântului. În ceea ce privește Europa, cred că va fi foarte importantă această iarnă, cât de dificila va fi și cât de mare va fi impactul pe care îl va avea criza energetică. Pe de altă parte și politica BCE va fi extrem de relevantă și va avea un cuvânt greu de spus pentru că, dacă vom vedea o serie de măsuri mai agresive din partea BCE, este posibil ca presiune asupra economiei să fie mai dificil de suportat.

Ne aflăm într-o situație destul de sensibilă pentru că este un spațiu de manevră foarte restrâns. În SUA măsurile deja au fost luate, am văzut măsuri mai agresive, mai ferme, iar această decizie ar putea să duca la efecte ceva mai reduse asupra economiei și asupra consumatorului final, pentru că nu se confruntă cu problema energiei cu care se confruntă Europa”, adaugă Radu Puiu.

PROFIT NEWS TV Călin Ile, Președintele FIHR: Mulți dintre hotelieri și-au exprimat deja intenția de a închide sau de a-și reduce activitatea pe perioada iernii din cauza costurilor la energie și gaze. Evenimentele, dacă continuă în acest ritm, vor fi salv CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Călin Ile, Președintele FIHR: Mulți dintre hotelieri și-au exprimat deja intenția de a închide sau de a-și reduce activitatea pe perioada iernii din cauza costurilor la energie și gaze. Evenimentele, dacă continuă în acest ritm, vor fi salv

Analistul XTB mai spune și că investitorii ar trebui să se aștepte la câteva luni destul de volatile, pentru că viitorul este destul de incert în momentul de față.

„Această situație mă aștept să persiste pentru câteva luni până când vom vedea dacă acel vârf al inflației a fost depășit, dacă măsurile luate de către SUA au dus la o temperare a prețurilor”, punctează acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu puiu
xtb
recesiune