PROFIT NEWS TV Cristian Negruțiu, co-fondator Sparking Capital: Vedem un pic de prudență în rândul investitorilor. Dacă până acum un an se finanțau startup-uri în faza de idee, acum se cere un minim de tracțiune

PROFIT NEWS TV Cristian Negruțiu, co-fondator Sparking Capital: Vedem un pic de prudență în rândul investitorilor. Dacă până acum un an se finanțau startup-uri în faza de idee, acum se cere un minim de tracțiune
scris 23 sep 2022

În pofida contextului actual dificil, se fac în continuare investiții startup-uri. Regulile „jocului” s-au schimbat un pic însă. Investitorii cer antreprenorilor un minim de tracțiune și sunt mai prudenți în a finanța startup-urile în faza de idee, a spus, la PROFIT NEWS TV, Cristian Negruțiu, co-fondator Sparking Capital, un fond de investiții local early stage, axat pe zona de tehnologie, cu un portofoliu format din 12 companii, printre care BrightSpaces, KFactory, Questo, HyperHuman și Sypher.

„Startup-urile în România încă sunt sub cele din vestul Europei, nu mai vorbim de cele din SUA. În continuare apar antreprenori. Sigur că există o anumită reticență a investitorilor de a se implica în aceste startup-uri. Vedem așa un pic de prudență. Ce s-a schimbat poate este o atenție mai mare către tracțiune. Daca până acum un an se finanțau startup-uri în faza de idee, acum cerem un minim de tracțiune, să vedem o minimă validare a produsului în piață, adică startup-ul să aibă câțiva clienți plătitori.

Urmărește-ne și pe Google News

E un semn de maturizare. Și fondatorii s-au maturizat și înțeleg acum că pentru a accesa o finanțare trebuie să aibă mai mult de o echipă și o idee. Trebuie să încerce un pic să aibă câțiva clienți. Cei mai buni bani pe care îi poți avea ca antreprenor sunt de la clienți, nu de la un fond de investiții. Asta căutam noi, de fapt, performanță sub formă de tracțiune accelerată”, precizează Cristian Negruțiu.

PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: Cred că încă suntem la început cu această criză. Cel mai mult mă tem de instabilitatea social-politică CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: Cred că încă suntem la început cu această criză. Cel mai mult mă tem de instabilitatea social-politică

El adaugă că, deși este un moment un pic tensionat, în continuare se fac investiții, în continuare apar antreprenori și există o efervescență în piață.

„Nu văd o stagnare a pieței. Văd o oportunitate foarte mare în ceea ce privește partea de mobilitate. Mi se pare că a combina partea de tehnologie cu infrastructura foarte slab dezvoltată în tot sud-estul Europei, nu doar în România, este o oportunitate extraordinară. Altă zonă care se dezvoltă este cea de securitate. Zona financiară rămâne în continuare o vedetă a finanțării. Încă un domeniu unde văd inițiative noi și un potențial foarte mare este zona de agricultură de preciziei. E nevoie de un suflu nou si aici”, mai spune acesta.

„România are, în continuare de lucru, deși a făcut pași importanți. Bulgaria, spre exemplu, este înaintea noastră ca și ecosistem. Ce s-a schimbat un pic este accesul la piețele externe. Un startup de tehnologie, ca să aibă succes, nu poate să rămână în România. Trebuie să facă pasul în afară. Cheia succesului este scalarea internațională”, continuă el.

PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului prezintă bilanțul sezonului turistic: Strict pentru litoral avem o creștere de doar ...1%! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului prezintă bilanțul sezonului turistic: Strict pentru litoral avem o creștere de doar ...1%!

Cristian Negruțiu afirmă și că startup-urile nu mai caută doar bani, ci și know-how și accesul la o rețea de clienți și potențiali parteneri.

„Nu este ca un credit de la bancă. Fondatorii care apreciază această implicare au succes, pentru că nu vin numai banii, vine și această implicare din partea fondurilor de investiții”, mai spune co-fondatorul Sparking Capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
sparking capital
cristian negruțiu
finantari startup-uri