VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele ANAF: Vor fi alocate mai multe resurse pentru combaterea evaziunii și vom fi mai fermi, dar fără presiune. Cei mai mulți contribuabili sunt corecți, vom fi discreți, nu agresivi. Cum vor fi controalele

VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele ANAF: Vor fi alocate mai multe resurse pentru combaterea evaziunii și vom fi mai fermi, dar fără presiune. Cei mai mulți contribuabili sunt corecți, vom fi discreți, nu agresivi. Cum vor fi controalele
scris 7 dec 2021

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să aloce mai multe resurse pentru combaterea evaziunii, ca măsură de a crește veniturile la buget, însă nu dorește să pună presiune asupra întregului mediu de afaceri, având în vedere că cei mai mulți dintre contribuabili sunt corecți, spune președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, la PROFIT NEWS TV. Un rol foarte important îl vor avea în combaterea evaziunii, inclusiv la TVA, instrumentele pe care ANAF le va dobândi prin implementarea proiectelor de modernizare prevăzute în PNRR, printre care conectarea caselor de marcat la sistemul informativ al ANAF, fișierul standard de audit SAF-T și sistemul de facturare electronică eFactură.

MAI JOS MESAJUL VIDEO INTEGRAL AL ANAF CĂTRE MEDIUL DE AFACERI

Un aspect important menționat de președintele ANAF este că inspectorii Antifraudă vor ține cont, la controalele din această perioadă, și de aglomerarea de la firmele care conectează aparatele fiscale la serverele ANAF, chiar dacă termenul de conectare a fost depășit.

Urmărește-ne și pe Google News
4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Proiectele pentru modernizarea ANAF au fost puse în discuție și unele chiar inițiate anterior lansării Planului Național de Redresare și Rezilineță (PNRR), însă, în contextul lansării PNRR, au fost incluse în acest plan pentru a beneficia de finanțare UE, dar și pentru a avea un calendar clar și ferm de implementare a acestora.

ANAF are prevăzute în PNRR proiecte de 356 de milioane de euro, din care circa 150 de milioane de euro sunt bani acordați în funcție de conectarea caselor de marcat la sistemul informatic. Statul își recuperează astfel costul suportat cu deductibilitatea fiscală acordată contribuabililor pentru achiziția caselor de marcat cu jurnal electronic.

"Nu ne dorim agresivitate, nu ne dorim să punem presiune pe mediul de afaceri. Cei mai mulți contribuabili sunt corecți, se conformează și merită servicii de mai bună calitate. Există și o componentă însemnată, pentru că altfel nu am avea un decalaj fiscal în zona TVA atât de semnificativ, pe care am acționat și vom acționa cu mai multă fermitate, cu mai multe instrumente și resurse. Sensul este că acțiunile de control fiscal, atât Antifrauda, cât și inspecția fiscală, s-au coordonat și se vor coordona mult pe DeskAudit, controlul documentar de la distanță.

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

Avem ca obiectiv prevenirea și combaterea evaziunii, în vederea reducerii decalajului fiscal, dar dorim să ne facem datoria discret, fără agresivitate", a spus Călugăreanu, întrebată despre cum se va resimți în abordarea ANAF față de firme presiunea pentru creșterea veniturilor statului.

VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele ANAF: Vor fi alocate mai multe resurse pentru combaterea evaziunii și vom fi mai fermi, dar fără presiune. Cei mai mulți contribuabili sunt corecți, vom fi discreți, nu agresivi. Cum vor fi controalele

În paralel, ANAF se va concentra pe dezvoltarea serviciilor de la distanță și pe informatizarea relației dintre contribuabil și agenție.

"Prin colaborarea cu mediul de afaceri am revenit la conformarea voluntară din anul 2019, la conformarea de dinainte de pandemie. Vom păstra aceeași linie", a spus președintele ANAF.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Bugetul pe 2022 - finalizat până pe 17 decembrie. Vor fi finanțate doar proiectele mature CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Bugetul pe 2022 - finalizat până pe 17 decembrie. Vor fi finanțate doar proiectele mature

Conectarea caselor de marcat

Conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF este unul dintre obiectivele anunțate de autorități de mulți ani. Abia în ultimii ani, după amânări, procesul a căpătat contur. La final de martie anul acesta, au fost stabilite ca termen limită pentru conectarea caselor de marcat datele de 30 iunie pentru contribuabilii mari și de 30 noiembrie pentru firmele mici și mijlocii.

Controalele ANAF s-au extins și la firmele mici și mijlocii după trecerea termenului de 30 noiembrie.

"Am început acțiuni de monitorizare și de verificare a conectării caselor de marcat, dar nu numai a conectării. Obiectivele noastre vizează două aspecte, în primul rând dotarea cu case de marcat și în al doilea rând conectarea. Primele acțiuni la mari contribuabili, în calendar cu termen de 30 iunie. Din verificările de până în prezent, am constatat că peste 98% dintre contribuabili s-au conformat în ce privește casele de marcat. Dar, în această perioadă, vom urmări cu mare atenție și cazurile de neconformare în ce privește celelalte categorii de contribuabili. Avem în permanență un dialog cu distribuitorii caselor de marcat, dar și cu patronatul servisanților, în vederea remedierii oricăror probleme ce pot apărea în acest proces. Acțiunile de control vor continua în perioada următoare, chiar vor fi impulsionate, atât în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, cât și pentru asigurarea unui mediu concurențial corespunzător", a atras atenția președintele ANAF.

Acțiunile de verificare au ca scop sprijinirea procesului de conectare a caselor de marcat. Potrivit celor mai recente date, 532.000 de aparate fiscale erau conectate la sistemul informatic al ANAF, din circa 650.000, total care include și casele care nu sunt folosite, dar care nu au fost defiscalizate de către cei care le dețin.

Cum, când și cu cât vor fi taxați YouTube-rii, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro. Impact direct asupra comunităților de bloggeri, vloggeri, influenceri și alți operatori online CITEȘTE ȘI Cum, când și cu cât vor fi taxați YouTube-rii, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro. Impact direct asupra comunităților de bloggeri, vloggeri, influenceri și alți operatori online

Un aspect important pentru firme, în contextul în care la servisanți, cei care asigură servicii de conectare a casei de marcat, sunt încă liste de așteptare, este că Antifrauda va aplica sancțiuni ținând cont de circumstanțele fiecărui caz în parte.

"Nerespectarea obligației cu privire la conectarea caselor de marcat constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 de lei. Prin acțiunile de verificare noi ne dorim ca toată lumea să se conformeze. Cu siguranță colegii de la Antifraudă vor face aceste verificări ținând seama și de circumstanțele pentru fiecare caz în parte. Scopul nostru nu este să aplicăm sancțiuni contravenționale, ci să reușim să finalizăm cât mai curând conectarea caselor de marcat", a declarat Călugăreanu.

Decalajul de încasare la TVA

Deficitul de încasare a TVA a crescut în România de la 29,1 miliarde lei în 2018, până la 35,1 miliarde lei în 2019, potrivit unui nou raport publicat de Comisia Europeană. Conform acestui document, în 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, cu o pierdere de 34,9% din veniturile din TVA (comparativ cu 32,7% în 2018), urmată de Grecia (25,8%) și Lituania (23,5%). Cele mai mici deficite au fost înregistrate în Croația (1%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). Comisia Europeană subliniază că, în termeni relativi, România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE pe întreaga perioadă 2015-2019.

VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele ANAF: Vor fi alocate mai multe resurse pentru combaterea evaziunii și vom fi mai fermi, dar fără presiune. Cei mai mulți contribuabili sunt corecți, vom fi discreți, nu agresivi. Cum vor fi controalele

Potrivit șefei ANAF, agenția se află în faza finală a dezvoltării unui model alternativ de estimare a decalajului fiscal la TVA, model pe baza căruia decalajul fiscal va fi dezagregat pe sectoare de activitate.

Acest model va permite agenției să identifice principalele zone de risc fiscal și să-și sporească eficiența colectării TVA.

Datele din studiul ANAF vor fi confruntate și cu cele ale Comisiei Europene.

Împrumuturile Guvernului au ajuns la 100 de miliarde de lei CITEȘTE ȘI Împrumuturile Guvernului au ajuns la 100 de miliarde de lei

Pentru reducerea decalajului la TVA, ANAF contează în perioada următoare pe instrumentele pe care le va dobândi din procesul de modernizare finanțat prin PNRR. 

"Având în vedere decalajul fiscal la TVA, ANAF a dezvoltat acest amplu proces de reformă. Au fost demarate o serie de proiecte, dintre care amintim conectarea caselor de marcat, implementarea SAF-T, implementarea facturii electronice, care odată implementate, vor conduce la o mai bună colectare și la reducerea decalajului fiscal în special în zona TVA", a declarat Călugăreanu.

În PNRR este prevăzut un impact pozitiv asupra veniturilor statului de 3% din PIB, din care 0,5 puncte procentuale ar trebui să vină din eliminarea unora dintre facilitățile fiscale acordate în prezent, în timp ce 2,5 puncte procentuale ar trebui să provină din creșterea veniturilor colectate de către ANAF.

Anterior proiectelor incluse în PNRR, ANAF a încercat un program de modernizare finanțat de Banca Mondială. În mai 2019, programul a fost oprit oficial, prin hotărâre de Guvern. Acordul de 70 de milioane de euro prin care ANAF ar fi trebuit să-și modernizeze infrastructura IT cu bani împrumutați de la Banca Mondială a fost oprit oficial după mai bine de 5 ani de la lansare. Inițial trebuia să se încheie la final de 2018. Autoritățile au împrumutat 18 milioane de euro.

MESAJUL VIDEO AL ANAF CĂTRE MEDIUL DE AFACERI POATE FI VĂZUT INTEGRAL AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela calugareanu
case de marcat
pnrr
tva
decalaj tva