Morphosis Capital va începe strategia de atragere de capital pentru cel de-al doilea fond de investiții, la finalul primului semestru din acest an. Morphosis Capital Fund II va avea un buget de 100 de milioane de euro, din care 30% va fi investit în țări din regiune, iar restul în companii de pe piața locală.
„Avem în plan să demarăm strategia de atragere de capital în a doua parte a acestui an și ne așteptăm ca fondul să fie lansat în 2023. Obiectivul nostru este să înființăm un fond regional în care România să rămână țara-ancoră, absorbind cel puțin 70% din capital, iar restul de 30% să fie investit în regiune, în funcție de oportunitățile pe care le vom identifica”, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, Andrei Gemeneanu, Managing Partner al fondului de private equity Morphosis Capital, înființat de Andrei Gemeneanu, Simona Gemeneanu, Gabriela Dumitru și Dragoș Petre, care dețin experiență în tranzacționări și care au ocupat poziții de top în cadrul unor companii globale, cum ar fi Unilever, TNT Express, Thomson Reuters, PWC și Innova Capital.
Durata de viață al celui de-al doilea fond va fi similară cu Morphosis Capital Fund I, de 3-4 ani, urmată de o etapă de dezvoltare a fiecărei afaceri, cu date de exit specifice în funcție de oportunități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planurile companiei pentru 2022 includ și încă o posibilă investiție într-o companie nouă, având în vedere că bugetul din primul fond încă nu a fost investit complet.
„Luăm în considerare fie o investiție într-o nouă companie, fie investiții ulterioare în companiile din portofoliul nostru. (...) Numărul și capitalul investit vor depinde și de un alt aspect - dacă aceste runde de follow-up sunt realizate doar de noi sau împreună cu alți investitori”, mai spune Andrei Gemeneanu, care consideră că România va fi „o piață hot” și în 2022 în ceea ce privește interesul investitorilor străini.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Noua obligație de raportare - ANAF se digitalizează, dar contribuabilii mari nu sunt încă atât de pregătiți pe cât și-ar dori Fiscul. Georgiana Iancu, EY: Costurile nu sunt de neglijat„Fondurile de private equity vor continua să se uite cu interes la piața din România, pentru că sunt niște indicatori macroeconomici pozitivi, există potențial de creștere, există în continuare o disparitate în mai toate zonele din sectorul bunurilor de consum și serviciilor vizavi de consumul per capita între România și țările din regiune și între România și țările din Europa de Vest”, continuă Andrei Gemeneanu, adăugând că zona de distressed M&A (n.red. tranzacții cu firme aflate în dificultate) va crește mult în 2022.
Morphosis Capital are în portofoliul șase companii, DocProcess, Medima Health, Clinicile dentare Dr. Leahu, Stay Fit Gym, Cronos Med și EMI.
Pentru fondul de private equity aceasta este a treia tranzacție din 2021, după ce a preluat acțiuni în cadrul Cronos Med (medicină estetică) și EMI (producție).