În ultimele trei decenii, industria de tehnică militară din România s-a deteriorat dramatic, lipsa unei legislații adaptate vremurilor noastre și a unui parteneriat între companiile de stat din domeniu și cele private fiind printre principalele motive care au dus la un declin abrupt o industriei naționale de apărare a țării.
“Dacă înainte de 1989 România era în primii cinci exportatori de tehnică militară din lume, cu exporturi de peste 1 miliard de dolari, acum a coborât mult sub locul 15, fiind întrecută chiar și de sârbi și bulgari, care au și armate mai mici și o cultură industrială net inferioară. Undeva am greșit. Suntem în momentul de față în plin proces de modernizare a armatei române, dar acest proces nu s-a făcut și în continuare nu se face într-o cooperare foarte eficientă, directă, transparentă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Viorel Manole, Președintele Asociației Patronale Române a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL).
Viorel Manole atrage atenția și asupra lipsei de specialiști din industria națională de apărare, mai ales în momente de criză precum cea actuală, cu Rusia și Ucraina la un pas de război.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Directorul STB: Nu răspund șantajului! Ce urmează“Degeaba vom avea în curtea Ministerului Apărării Naționale F16, interceptoare patriot, așa-zisele baterii de coasta și toate celelalte echipamente pe care dăm foarte mulți bani dacă în paralel nu pregătim specialiști. Doar nu vă închipuiți că o să vină cohorte de ingineri și tehnicieni din SUA care să repare o platformă pe care noi am importat-o. Nu vom avea acele cohorte”, subliniază președintele PATROMIL.
Un prim pas pentru a revitaliza industria națională de apărare este să reactualizeze legea offset-ului, veche încă dinainte ca România să devină membră UE și să adereze la NATO.
“Aceste directive trebuiesc armonizate cu legislația internă, lucru care s-a facut dar cu întârziere și incomplet, și legislația interna trebuie revizuită odată cu revizuirea directivelor. (...) Nu a fost nimeni care să spună ca nu este necesar și oportun, dar nimeni nu a vrut să-și asume un termen limită la care respectiva ordonanță să fie actualizată”, mai spune acesta.