PROFIT NEWS TV „Marea Demisioneală” a ajuns și în România. Expert HR: Dacă angajatorii nu se pliază noilor cerințe, vor pierde oameni bine pregătiți, dar care nu mai suportă stresul

PROFIT NEWS TV „Marea Demisioneală” a ajuns și în România. Expert HR: Dacă angajatorii nu se pliază noilor cerințe, vor pierde oameni bine pregătiți, dar care nu mai suportă stresul
scris 25 ian 2022

Valul de demisii început în Statele Unite în ultima parte a anului trecut, denumit Marea Demisioneală”, a ajuns și în România, companiile confruntându-se cu o situație fără precedent. Producția și retailul offline pierd cei mai mulți oameni. 

„Cele mai multe demisii vin din producție, pentru că acolo sunt cei care au lucrat non-stop. Nu au lucrat niciodată de acasă, au mers acolo și au fost suprasolicitați, în sensul că au trecut prin focare Covid, prin toate schimbările acestea și au fost stresați. Afectați sunt foarte mult și retailerii pentru că și marile lanțuri de supermarketuri au funcționat non-stop în perioada pandemiei, și nu au fost măriri semnificative de salariu și instruiri. Toate companiile care au funcționat non-stop, fără întreruperi pe perioada pandemiei s-au confruntat cu suprasolicitări”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Daniela Necefor, expert HR și head-hunting.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acesteia, stresul foarte mare la care au fost supuși angajații a contribuit major la valul de demisii, la care se adaugă și schimbarea priorităților acestora. Oamenii nu mai acceptă să lucreze peste program. 

PROFIT NEWS TV INACO plănuiește să deschidă 100 de Smart Lab în prima jumătate a anului. Discuții pentru internaționalizarea proiectului. Andreea Paul, Președinte: Construim în Dubai primul Smart Lab CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV INACO plănuiește să deschidă 100 de Smart Lab în prima jumătate a anului. Discuții pentru internaționalizarea proiectului. Andreea Paul, Președinte: Construim în Dubai primul Smart Lab

„Pandemia a accentuat foarte mult această stare în sensul în care oamenii pur și simplu nu mai suportă stresul, au anumite frustrări și și-au schimbat prioritățile. Pe primul loc este echilibrul dintre viața privată și viața profesională. Nu mai acceptă să stea peste 8 ore, tânăra generație oricum așa era setată și înainte de pandemie, nu mai stătea peste program, acum cu atât mai mult. Deja în ultima jumătate de an am asistat la foarte multe demisii. Nu mai există un echilibru între cerere și ofertă”, explică Daniela Necefor, adăugând că oamenii au nevoie de apreciere și respect din partea angajatorilor pentru efortul depus în perioada pandemiei.

Ea consideră că, în ultimii doi ani, a existat o schimbare atât în percepția angajatorilor, dar mai ales a angajaților, care au tot mai multe cerințe de la companii, acestea nefiind pregătite pentru o astfel de situație.

„Angajatorii trebuie să înțeleagă că dacă nu se pliază noilor cerințe, pe faptul că trebuie să ofere mai multă empatie, echilibru, interes față de resursa umană, își vor pierde oameni care sunt chiar și foarte bine pregătiți. Percepția că există foarte mulți oameni care își caută job, nu prea este reală, pentru că nu prea se va găsi foarte ușor altcineva. Oamenii care și-au dat demisia vor aștepta o companie care să le contureze tot ceea ce ei își doresc. Nu se vor duce oriunde doar pentru a avea un job”, atrage aceasta atenția.

PROFIT NEWS TV Președintele Asociației Prolemn, despre închiderea declanșată în România de grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer: A fost un șoc. Doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele Asociației Prolemn, despre închiderea declanșată în România de grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer: A fost un șoc. Doar o problemă de timp până când și alte fabrici decid același lucru

Managerii români, mai spune Daniela Necefor, nu sunt pregătiți pentru un management de criză, iar în acest moment piața muncii este o piață îndreptată spre angajați, nu spre angajatori. 

„Nu erau pregătiți și nici acum nu sunt încă pregătiți. Angajații simt nevoia de training-uri, ei nu mai au timp să le facă în afara job-ului. Sunt suprasolicitați lucrând de acasă. Angajatorii nu sunt pregătiți în a oferi flexibilitate și practic să meargă pe rezultatul final și nu pe pontajul de 8 ore și pe acea supervizare online care se face foarte mult și este deranjantă pentru angajați”, afirmă ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața muncii
locuri de muncă
marea demisioneală
val de demisii în romania
demisii în masă
daniela necefor