Noua variantă a proiectului de lege privind interceptarea comunicațiilor interpersonale, anunțată de Profit.ro și care urmează să primească votul final în Senat, ridică și mai multe probleme pentru furnizorii de comunicații electronice și de găzduire decât cea inițială, a avertizat, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Manolea, Directorul Executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).
Legea prin care furnizorii de internet, respectiv de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, și furnizorii de serviciu de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere, precum WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire, Telegram, vor fi obligați să permită organelor de aplicare a legii și celor cu atribuții în domeniul securității naționale punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică, respectiv de interceptare a comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii a fost adoptată de Guvernul Cîțu în ultima ședință în care a mai putut aviza acte cu putere de lege, înainte de demiterea sa prin moțiune de cenzură.
Proiectul a fost adoptat de deputați chiar la finele anului trecut, generând atunci o serie de reacții și proteste din partea specialiștilor în domeniu. Senatorii din comisiile de specialitate au decis însă să elimine prevederile care au iscat controverse, urmând ca astăzi să primească votul final în Senat.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Victor Șraer, Director General Otto Broker de Asigurare: Estimez cel puțin o dublare a pieței de asigurări în următorii 5 ani. Potențialul abia acum începe să se vadăPrin urmare, a fost eliminată din textul proiectului de lege obligația furnizorilor de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere de a permite organelor din domeniul securității naționale punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică, respectiv de interceptare a comunicațiilor utilizatorilor acestor servicii. Această obligație va reveni în schimb furnizorilor de internet, respectiv de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, relevă date analizate de Profit.ro.
„S-au propus câteva amendamente care au mai redus din amplitudinea obligațiilor, în schimb au creat alte probleme printr-un limbaj incorect. (...) O parte din proiect care a stârnit discuții la nivelul industriei este faptul că propunerea de acces la conținut, în loc de criptat s-a transformat în decriptat, ceea ce complică lucrurile, pentru că decriptat înseamnă un conținut care inițial a fost cifrat, iar furnizorul trebuie să ofere cumva descifrarea acelui conținut. Se pare ca aici a fost doar o eroare materială. Cert este că, momentan, această variantă de proiect este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial”, a spus, Bogdan Manolea, la PROFIT NEWS TV.
Din proiect, senatorii din comisii au eliminat și pentru furnizorii de internet anumite obligații, în primul rând pe cea permite ”accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente”.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România: Avem 2-3 companii noi care au luat decizia de a-și deschide birou în România. Vor crea circa 4.000 de noi locuri de muncă De asemenea, furnizorii de internet nu vor fi obligați ”să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii”, ci să ”să acorde, la solicitarea organelor autorizate, în conditiile prezentei legi, conținutul decriptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii”.
În schimb, în proiect a rămas atât pentru furnizorii de găzduire, cât și pentru cei de comunicații electronice obligativitatea de a-și crea o infrastructură de interceptare a traficului, pe propriile cheltuieli, ceea ce ar putea falimenta jucătorii mici din industrie.
„Asta poate să însemne costuri semnificative. Vorbim de mii și chiar de sute de mii de euro plătite pe infrastructură, care să fie folosită de organele statului atunci când ar avea mandat de la judecător. Sunt niște costuri semnificative în special pentru zona de furnizori mici, care pot chiar să îi și închidă. (...) Mie mi se pare oricum că este o poziție de forță de care nu avem nevoie”, atrage atenția Bogdan Manolea.