Acționarii existenți au contribuit în procent de 45%, diferența fiind atrasă de la noi acționari, toți investitori calificați. Astfel, numărul total al acționarilor Roca Investments ajunge la 27 de investitori.
„S-au alăturat fondului 14 noi investitori, printre care Alin Niculae (Oscar Downstream), Simion și Loredana Apreutese (International Alexander), Vasile Sandu (Proinvest Pașcani), Marius Diaconu (Altius, membru board One United), Jérôme France (EMI International) și Marius Hanganu (Tremend Software)”, anunță, la PROFIT NEWS TV, Rudi Vizental, CEO ROCA Investments.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceasta este cea de-a patra și cea mai mare majorare de capital de până în prezent a fondului de private equity.
„De fiecare dată trăim cu impresia că următoarea majorare va fi mult mai simplă pentru că nu va mai trebui să povestim atât despre noi, pentru că vom fi mai mult decât o poveste, vom fi un bilanț, vom fi un private equity cu un track record suficient de puternic, că lumea știe de noi și asta să fie deja o confirmare.
Această majorare am început-o undeva în mai anul trecut când lucrurile deja deveniseră mult mai complicate. Efortul a fost mult mai mare decât ni l-am imaginat și faptul că am reușit e o satisfacție mult mai mare ca in astfel de condiții grele ne-am atins ținta de a atrage 100 mil lei”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV CEO CITR: Dacă menținem an de an facilități, este posibil să antreneze niște comportamente negative. Întrebarea este când oprim furtunulInițial, continuă el, această rundă de majorare era plănuită a fi dedicată exclusiv investitorilor noi, însă datorită condițiilor din piață au participat și cei existenți.
„Și astfel am reușit cu efortul tuturor de a ne atinge acest obiectiv de a atrage în condiții dificile această resursă financiară, care în același timp e cu atât mai valoroasă cu cât o vom utiliza într-un an în care dificultățile vor fi mult mai mari. Chiar daca perspectivele sunt optimiste, îmi permit să fiu precaut optimist pentru perioada care urmează”, precizează Rudi Vizental.
Capitalul atras va fi utilizat pentru dezvoltarea și scalarea portofoliului existent, cu focus pe cele două sectoare economice strategice în care ROCA Investments s-a specializat: industria și agricultura.
„Zona de procesare e o parte strategică foarte important pentru că acolo e valoare adăugată. Dacă vrem să creștem această economie trebuie să plecăm din zona de a exporta materii prime și de a importa produse finite și să ne aplecăm foarte mult pe zona de procesare, de produse made in Romania, pe branduri care pot fi scalate internațional și să devenim exportatori de valoare adăugată, nu doar de materie primă”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ovidiu Palea, fondator Nord-Grupul Medical Provita: Medicina privată din România este ruptă din orice film. Așteptări ca în Vest, cu bani ca în EstÎn prezent, portofoliul ROCA cuprinde 15 companii active, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 1,35 miliard de lei și aproximativ 2.000 de angajați, concentrate în principal în două holdinguri: holdingul de industrie Roca Industry și holdingul de agricultură Roca Agri RDF.
„Investim în special în companii care au deja un produs validat și investim ca și acționari majoritari. Ne place managementul. Ne uităm în primul rând la piața din România, dar piețele din vestul Europei sunt cele mai importante pentru noi. Compania din Lituania are poziționare strategică pentru piața din Polonia și Germania.
Unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a investi în această companie a fost acea deschidere si portofoliul de clienți pe care îl avea pe aceste piețe. Vom folosi acest model pentru a-l replica.
În același timp, având în portofoliu mai multe companii producătoare de materiale de construcții, Italia e un mare consumator unde sunt programe guvernamentale care finanțează consolidări și reamenajări. Pe partea de agricultură toată Europa prezintă potențial de scalare”, afirmă CEO-ul ROCA Investments.
Companiile din portofoliul ROCA activează în 13 județe din România, unele dintre acestea fiind deja jucători la nivel european, din perspectiva piețelor de desfacere. Suplimentar, două companii din holdingul de construcții își desfășoară activitatea în Republica Moldova, iar una în lituania.