Într-o piață în care majoritatea startup-urilor fac coadă la ușa fondurilor de investiții, sunt și afaceri la început de drum care preferă să se autofinanțeze, alegând „calea cea grea”.
Startup-ul StartCo, înființat în 2018, este unul dintre business-urile care s-a finanțat până în prezent din venitul generat de produsele sale.
„Există și câteva avantaje în această variantă, pentru că în primul rând îți dovedești din prima dacă ideea ta, produsul tău e bun de ceva sau nu. Preferăm această varianță, în care ne finanțăm singuri, pentru că ne permite să rămânem în control asupra produsului și asupra direcției în care vrem să mergem. Dar nu excludem varianta unei finanțări”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Mădălina Pruteanu, co-fondator StartCo, o platformă digitală care facilitează înființarea unei afaceri și oferă instrumente de facturare și contabilitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondatorii, patru la număr, nu exclud însă varianta atragerii unei runde de finanțare pe viitor. Printre planurile pe anul acesta, dublarea cifrei de afaceri, consolidarea afacerii și lansarea de noi produse sunt cap de listă.
„Anul 2021 a fost un an foarte bun pentru noi. Am avut o creștere mare față de 2020. Pentru 2022 ne propunem același lucru. Ne focusăm în continuare și pe îmbunătățirea produselor existente și, în special, pe contabilitate, care este un modul mai nou pentru noi și reprezintă și componenta recurentă din modelul nostru de generare a venitului”, mai precizează Mădălina Pruteanu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Csilla Hegedüs, secretar de stat MIPE: Aproape tot PNRR va fi cheltuit de companii. Renegocierea nu este o opțiune. Când apar ghidurile pentru companiiDe asemenea, compania are în vedere și ieșirea pe alte piețe, însă după consolidarea afacerii în România.
„Sigur că avem în vedere ieșirea pe alte piețe. Există o serie de direcții în care putem merge, tocmai pentru că platforma pe care am construit-o este flexibilă și poate fi adaptată ușor și pentru alte piețe care se confruntă cu problema asta a birocrației și care au nevoie de procesarea automatizării documentelor. Momentan prioritatea noastră este să creștem foarte mult pe piața din România, să ne consolidăm poziția, iar ulterior vom trece și la etapa a doua din dezvoltarea noastră, în care vom intra și pe alte piețe”, a mai spus aceasta.
StartCo a finalizat 2021 cu o cifră de afaceri de circa 1,8 milioane de lei, iar pentru 2022 Mădălina Pruteanu estimează cel puțin dublarea acesteia.