„Mai mult decât atât, cred că ce a avut o greutate mai mare în ochii investitorilor a fost acea inflație „core” care exclude anumite sectoare volatile precum energia, alimentele și care în trecut, deși inflația generală scădea, această inflație „core” a tins să crească sau chiar a rămas stabilă. În momentul de față am asistat la o încetinire și a acestei variabile, prin urmare se pare că efectele de creștere a prețurilor par să se disperseze puțin. Rămâne de văzut dacă este un efect al măsurilor de politică monetară luate de banca centrală din SUA sau o urmare a îmbunătățirii fluxurilor de aprovizionare și transport pe plan global”, spune acesta.
În ceea ce privește reacția din piețe, Radu Puiu observă un val de optimism și creșteri destul de puternice, mai ales la nivelul indicilor majori din SUA, care au înregistrat cele mai importante creșteri din aprilie 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Prin urmare, vedem că a fost un impuls de încredere și de speranță. De ce? Pentru că acum se așteaptă ca FED să-și mai tempereze poziția în ceea ce privește creșterea dobânzilor, să adopte mai degrabă o abordare mai neutră și poate undeva spre începutul anului viitor să se orienteze către atingerea acelei dobânzi maxime, acelui nivel neutru de dobândă.
Dar tind să cred că volatilitatea va continua să persiste, mai ales că undeva la jumătatea lunii decembrie va avea loc această decizie de politică monetară și până atunci investitorii, dacă ne uităm la ultimele luni, cred că vor continua să interpreteze în diferite moduri orice comentariu din partea membrilor FED, orice fel de mică sugestie privind fie o încetinire, fie o continuare a politicii monetare actuale”, precizează analistul XTB, adăugând că decizia FED din decembrie va determina „mișcări destul de interesante” pe piețe.
„În momentul de față vedem o atitudine foarte optimistă, dar dacă FED va susține faptul că își va menține poziția și nu este dispusă încă să vorbească despre întreruperea ciclurilor de majorări de dobândă, atunci cred că situația se poate deteriora foarte rapid și să vedem din nou scăderi. Ne aflăm în continuare într-un trend de scădere, prin urmare trebuie să ținem cont de acest aspect și nu cred că am atins încă acele minime în această piața de scădere”, continuă Radu Puiu.
Despre metalele prețioase, analistul XTB afirmă că au fost „unele dintre instrumentele care au dezamăgit în acest an”.
„Foarte mulți se așteptau ca aurul să fie mult mai popular în rândul investitorilor ca activ de refugiu. Mai mult, aurul este în mod tradițional utilizat și pentru o diversificare a portofoliului, iar acest lucru, cel puțin în acest an, nu a fost valabil. Cred că principala problemă a fost faptul că ne-am confruntat cu un dolar american extrem de puternic, care a atins record după record, și am văzut niveluri extrem de ridicate atinse în fata celor mai importante monede. Iar acest lucru, având în vedere că aurul este cotat în dolari americani, a făcut ca metalul prețios să devina mai scump pentru investitorii din afara SUA. Cred că acest lucru a dispersat puțin din interesul acestora pentru metalul prețios”, mai spune Radu Puiu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Sănătății anunță impactul scumpirii energiei asupra tuturor spitalelor din țară: Un spital de urgență din Bucureși a plătit 1 milion de lei facturaAvând în vedere că în ultima săptămână a existat o temperare a dolarului american, analistul crede însă că este posibil ca aurul să preia ceva mai multă inițiativă.
„Dar va rămâne foarte important de urmărit care va fi retorica și discursul FED din decembrie”, subliniază acesta.