Investițiile în tehnologii noi, care adresează provocările legate de sustenabilitate, trebuie gândite din timp afirmă, la PROFIT NEWS TV, Cătălin Drăguleanu, Senior Director Ariston România, unul dintre liderii mondiali pe piața de echipamente de încălzire și producere a apei calde menajere, cu o prezență de aproape 25 de ani în România.
„Ariston este o companie care începuse deja aceste investiții în tehnologii noi, iar evenimentele recente doar au accelerat folosirea lor și interesul pentru astfel de tehnologii. Am văzut o creștere a interesului față de produsele care înglobează tehnologii noi, față de produsele care înglobează conectivitatea. Și, cred că, după ce fiecare și-a reanalizat căminul, locul de muncă, s-a ajuns și la investiții în cămin și, probabil, și la produsele noastre, centrale termice, aer condiționat, pompe de căldură, boilere electrice etc”, precizează acesta.
Anul acesta, consideră el, este diferit față de 2021, fiind caracterizat de mai multe evenimente perturbatoare.
„2022 este un an extrem de dinamic. Avem pe de-o parte problemele legate de aprovizionare, iar de cealaltă parte tot ce se întâmplă legat de inflație, creșterea prețurilor la energie. Și, evident că toate acestea au un impact în capacitățile de investiție ale clienților noștri finali și ne așteptăm ca aceste lucruri să se vadă. Dar există un număr tot mai mare de români care iau în calcul achiziția de produse care înglobează aceasta parte de economie circulară, sustenabilitate, care sunt prietenoase cu mediul”, spune Cătălin Drăguleanu, care este de părere că statul ar putea acorda anumite subvenții astfel încât să accelereze tranziția către folosirea de produse mai sustenabile și în ceea ce privește încălzirea apartamentelor.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Deși se speră că inflația va încetini, FED va continua să majoreze ratele de dobândă„Deocamdată la noi în țară nu există astfel de subvenții. Statul poate juca un rol crucial în această transformare a utilizării tehnologiilor noi. Dacă ne uităm la alte țări din estul Europei există de ceva timp programe de acest gen care au o utilitate deosebită. Probabil că ele ar ajuta foarte mult”, adaugă acesta.
Trecerea la produse cât mai sustenabile este și o provocare, dar și o oportunitate pentru Ariston România, afirmă Cătălin Drăguleanu, pe care însă compania le-a adresat din timp.
„Nu poți să dezvolți un produs în urma unor evenimente apărute. Aceste lucruri au fost deja stabilite, doar că acum drumul trebuie parcurs mai rapid. Situația economică din Europa clar va afecta și ce se întâmplă aici local și evident că asta va afecta și deschiderea clienților noștri în a face noi investiții.
Din fericire, avem businessul dezvoltat pe mai multe paliere, pe o gamă mai largă de produse, cu o rețea de distribuție extrem de bine pregătită și avem planificate o serie de investiții în dezvoltarea acesteia. Probabil că 2023 ca o să fie din nou un an complicat, dar ne-am obișnuit în ultima perioadă. Predictibilitatea nu mai este ceva atât de ușor de obținut și trebuie ca tot timpul să fii pregătit pentru diferite scenarii. Probabil că vom resimți cu adevărat efectele recentelor evenimente în prima jumătate a anului următor”, mai spune acesta.