PROFIT NEWS TV Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers, despre revenirea obligativității declarării contractelor de închiriere la ANAF: Orice majorare de taxe vine de regulă și cu creșterea evaziunii

PROFIT NEWS TV Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers, despre revenirea obligativității declarării contractelor de închiriere la ANAF: Orice majorare de taxe vine de regulă și cu creșterea evaziunii
scris 7 nov 2022

Obligativitatea declarării contractelor de închiriere la ANAF revine începând cu 1 ianuarie 2023, măsură care, din 2018 și până în prezent, nu a mai fost obligatorie, ceea ce a dus la o scădere a numărului de contracte declarate, deși în ultimii ani piața de închiriere a fost pe creștere, spune, la PROFIT NEWS TV, Gabriel Blăniță, Associate Director în cadrul companiei de consultanță imobiliară Colliers România.

„În paralel cu această măsură de obligativitate a declarării contractelor crește și impozitul pe care persoanele fizice îl vor plăti pentru chirii. S-a scos acea deducere de 40% din venitul brut la care se aplica cota de 10%, astfel că, acum pentru aceleași venituri din chirii obținute anul viitor, impozitul va crește cu 67%”, continuă el.

Urmărește-ne și pe Google News

Gabriel Blăniță mai spune și că, de regulă, orice majorare de taxe vine și cu o creștere a evaziunii fiscale. El atrage atenția că, pentru a împiedica creșterea evaziunii fiscale, „trebuie spus foarte clar care sunt avantajele acestei decizii atât pentru proprietar, cât și pentru chiriaș”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„În cazul în care chiriașul nu-și mai îndeplinește obligațiile de plată stabilite prin contract, acest contract devine executoriu și poate executa chiriașul pentru a cere datorii. De cealaltă parte, pentru chiriaș, un contract semnat și înregistrat la ANAF înseamnă mai multă siguranță, că nu poate fi scos din contract înainte de termenul stabilit, că drepturile și obligațiile pe care le are acolo vor fi respectate. Deci, această înregistrare vine cu facilități atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași. Dar, într-adevăr, ce se întâmplă acum pentru proprietari poate însemna încă o măsură care să reducă venitul pe care îl aduce închirierea unui apartament”, explică acesta.

PROFIT NEWS TV Dragoș Pîslaru - Planul României pentru o aderare rapidă la Schengen CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Pîslaru - Planul României pentru o aderare rapidă la Schengen

Gabriel Blăniță consideră și că va crește cererea de chirii în perioada următoare, dat fiind faptul că costurile de finanțare pentru achiziția unui apartamente s-au majorat semnificativ și vor continua trendul ascendent.

„În general, chiria a fost mai degrabă o stație intermediară în drumul spre a cumpără o locuință. Până acum 1-2 ani, dacă voiai să cumperi un apartament cu credit în loc să plătești chirie pe același apartament, rata era mai mică decât chiria. Acum, vedem că din ce în ce mai multe zone din orașele mari, acest raport între chiria plătită și rata pentru același apartament s-a răsturnat în favoarea chiriei. Și, în acest caz, deja vorbim de o piața a chiriilor, unde cererea crește pentru că oamenii fie își vor amâna decizia de cumpărare și își vor prelungi perioada în care stau în chirie, fie se vor orienta către chirii pe termen lung”, mai spune el.

În orice caz, continuă Blăniță, ce se întâmplă acum în România este că piața imobiliară urmează calea pe care au urmat-o și alte economii din zona CEE, dar și din vestul Europei.

„Cererea din zona de închiriere vine pe două componente. Prima este accesibilitatea prețului locuințelor, și în acest caz raportăm prețul locuințelor la puterea de cumpărare a oamenilor și vedem că, în general, în România avem unele dintre cele mai accesibile locuințe din Europa raportat la puterea de cumpărare.

În același timp vedem că acest trend e descrescător, avem din ce în ce mai puține locuințe accesibile, ceea ce înseamnă că, în timp, și în România vom avea locuințe mai scumpe.

Cealaltă componenta importantă pentru care vedem o cerere din ce în ce mai mare pentru chirii este legată de costul de finanțare. Când diferența între rată și chirie este atât de mare în favoarea chiriei, atunci chiria este decizia economică rațională”, afirmă acesta.

PROFIT NEWS TV Daniel Tudor, CEO The Concept: Ne vom confrunta cu o creștere de piață cum am văzut în perioada 2004-2008. Vine un val de investitori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Daniel Tudor, CEO The Concept: Ne vom confrunta cu o creștere de piață cum am văzut în perioada 2004-2008. Vine un val de investitori

Blăniță consideră însă că dobânzile vor continua să crească și în următorul an, ceea ce va determina și o cerere mai mare pentru chirii.

„Ne-am obișnuit în ultimii ani cu niște dobânzi foarte mici, anormal de mici dacă ne uităm la un cadru mult mai larg pe câțiva zeci de ani. Ori dobânzile de 0,2% nu sunt o normalitate pe piață. Mai degrabă o zonă între 2% și 5%. Asta vedem ca o zonă de normalitate spre care ne îndreptăm.

România oricum are un decalaj pe dobânzi față de țările din UE și ne așteptăm ca acest cost mai mare al finanțării raportat la ceea ce ne-am obișnuit în anii anteriori să facă acest raport între rată și chirie mai favorabil chiriei.

Trendul dobânzilor va continua să fie crescător. Ne așteptăm și anul viitor să vedem o creștere în continuare a dobânzilor și asta va face ca și mai mulți oameni fie să amâne decizia de cumpărare, fie să nu-și mai poată permite o locuință, și atunci chiria va fi singura opțiune care va satisface nevoia de locuire”, subliniază acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte inchiriere
piata chirii
cost finantare apartamente
colliers