Zecii de mii de IMM-uri ar fi în prag de sistare a activității pe fondul creșterii prețurilor la energie și gaze, susține Consiliul pentru IMM. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), avertizează cu privire la consecințele care vor urma odată cu închiderea acestora.
„Nu există altă soluție decât aceea a ieftinirii utilităților. IMM-urile nu mai fac față acestor scumpiri și atunci sunt nevoite să se închidă. (...) România și așa nu mai avea o intensitate industrială foarte ridicată, dar cu IMM-urile din industrie pe care le mai avea închizându-se rând pe rând în acest moment pentru că își pierd competitivitatea. Sunt într-o competiție globală, lucrează pe bursă foarte multe dintre ele și atunci prețul bursei e cel care dictează. Ori dacă în prețul tău de cost energie electrică, gazele se găsesc la un nivel atât de ridicat nu mai poți să faci față”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Florin Jianu.
El consideră că acest moment este „probabil cel mai grav moment de la revoluția din ’89”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Pierdem din competitivitatea celor care contează cel mai mult în economie. Industria, agricultura, construcțiile etc. - acolo sunt cele mai mari scumpiri, cele mai mari probleme și o să vedem și cele mai mult închideri de companii. Aceste lucruri vor atrage niște consecințe grave pe termen mediu și lung”, atrage atenția președintele CNIPMMR.
Companiile din domeniile cheie ar trebui menținute deschise cu orice preț, ele având un aport major în competitivitatea țării.
„Vorbim de niște domenii în care nu mai poți să redeschizi așa ușor acele companii. În industria aluminiului spre exemplu, acolo dacă închizi este foarte greu sau aproape imposibil să mai redeschizi. Aceste domenii de activitate contează foarte mult în competitivitatea unei țări. Contează atât la export, cât și la independența economică a țării. Ori dacă lucrul acesta se schimbă, comparația nu este exagerată cu ceea ce s-a întâmplat după revoluție. Poate nu vom vedea atât de mult șomaj, dar vom vedea o afectare a fibrei economiei românești”, avertizează Florin Jianu.
Singura soluție pentru scăderea prețurilor la energie și gaze este ca statul să reglementeze piața.
„Adică pe întreg lanțul reglementezi prețul, valoarea adăugată sau profitul și cu asta nimeni nu are de pierdut”, mai spune președintele CNIPMMR.